Det blev inte så mycket billigare som man först trodde – bilisterna blev i stället lurade…

Drivmedelsbolagen smyghöjde priset i samband med skattesänkningen

Bensinbolagen passade på att smyghöja priserna på bensin och diesel, innan den tillfälliga skattesänkningen infördes den 1 maj. Det visar en analys gjord av Konjunkturinstitutet (KI).

1 maj i år sänktes drivmedelsskatten tillfälligt, inklusive momspåslaget, med 1:81 kronor per liter. Men enbart cirka tre fjärdedelar av sänkningen har kommit dieselförbrukande bilister till del, och ännu mindre, 62 procent, för dem som tankat bensin. Det visar statliga Konjunkturinstitutets studie av vad som verkligen hände med priserna vid bensinpumpen när skatten sänktes i våras.

Lurade bilisterna

Enligt KI sänktes priset den 1 maj exakt med samma summa som skatten sänktes, 1:81 kronor. Men drivmedelsbolagen hade passat på att höja priset innan, mer än befogat. Och i viss mån även efteråt.

Ungefär som vid Black Friday

Fenomenet påminner lite grann om hur det kan vara inför rean på Black Friday. Först smyghöjer butikerna priserna på många produkter. Sen i samband med att Black Friday infaller så sänker man plötsligt priserna för att skapa illusionen av att det nu är rea. I själva verket har då priserna gått tillbaka till den ursprungliga nivån, och kunderna blir lurade.

Drivkraft Sverige tillbakavisar uppgifterna

Men branschorganisationen Drivkraft Sverige håller inte med om att man ska ha ”passat på att smyghöja”, utan menar att det finns andra faktorer som har lett till höjda drivmedelspriser, exempelvis valutakurserna.

Läs också: Bensin- och dieselpriset väntas gå upp i höst

You May Also Like