Skatteverket informerar. Men man informerar inte om vilka det är som betalar den andra halvan av arbetskostnaden.

Det var krut i Rut förut. Nu blir det ännu mera krut i Rut

Regeringen S, MP har nu kommit överens med samarbetspartierna C och L om “breddning och höjning” av Rut-avdraget. Detta som följd av januariavtalet.

Höjningen innebär att man höjer taket för skattesubventionen med 25 000 kronor per år – från 50 000 kronor till 75 000 kronor.

Breddningen innebär att Rut-avdraget, som jag kallar bidrag till de som har råd att betala allt själva. Alla undersökningar visar att de som utnyttjar Rut-avdrag är de som ligger i de högre inkomstnivåerna. De som ligger i de låga inkomstnivåerna är de som ska utföra tjänsterna åt medel- och överklassen.

Breddningen utökas till att gälla:

  • Tvätt vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten
  • Möblering av bostad, inklusive montering av möbler. Däremot omfattas inte inredningstjänster.
  • Transport av bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande där bohaget kan komma till återanvändning samt till och från magasinering.
  • Enklare tillsyn av en bostad, till exempel ett fritidshus.

Det är främst det mittenextrema Centerpartiet som har detta som “hjärtefråga”. Att detta du välkomnas av Företagarna är inget att förvånas över. Företagarna och de marknadsfundamentalistiska mittenextremisterna fungerar som mycket väl inkörda parhästar. Det gäller Rut. Det gäller “moderniseringen” av arbetsrätten/LAS där det ska bli lättare att avskeda folk – bara för att ta ett par exempel.

Jag har skrivit om Rut-avdraget tidigare i eFOLKET. Det var 21 februari 2020 under rubriken “De rikaste använder rutavdraget mest”.

Där hänvisade jag bland annat till en rapport från Riksrevisionsverket som konstaterar det vi visste ändå – att det är familjer med de högre inkomsterna som använde denna skattesubvention mest.

När det gäller barnfamiljer och “livspusslet”, visar rapporten att de flesta som använder Rut inte ens har några hemmavarande barn. 7 av 10 har inga hemmavarande barn som behöver curlas.

Avdraget gäller även om man bor utomlands. Behöver man hjälp med att möblera om och flytta en tung flygel i villan i Spanien får man göra skatteavdrag för det också, så länge man är skriven i Sverige.

Vi andra betalar den andra halvan av lönekostnaden.

PS. Jag måste erkänna att rubriken är en parafras på några rader i en av Allan Edvalls kluriga och finurliga sånger.

Rolf Waltersson

You May Also Like