Fram- och baksidan av Eskilstuna-Kuriren 5 december.

Desperat konkurrent

Vår konkurrent på det lokala planet, den marknadsliberala tidningen Eskilstuna-Kuriren, känner flåset i nacken från eFOLKET.

Från att tidigare lockat köpare genom att på förstasidan i bild visa något av innehållet i tidningen, lockar Eskilstuna-Kuriren nu med enbart reklam. Det är bilder på köttfärsklumpar, gurkor och prinskorvar.

Hur tänker man? När kunden kommer i i butiken och får syn på E-K:s framsida förväntas reaktionen bli: “Oj, köttfärs 49.90/kg. Spännande. Jag tar nog och köper Kuriren också. Man vill ju hänga med i vad som händer och sker i samhället”.

Numera talas mycket om att man ska vara rädd om sitt varumärke. Man ska “odla sitt varumärke” så att det inte besudlas. Vad är det Eskilstuna-Kuriren odlar genom att upplåta hela förstasidan, och även hela baksidan, till kommersiell reklam?

Ännu så länge är det bara reklam från olika ICA-butiker i Eskilstuna som fått ta över hela förstasidan.

Alla förstår ju att det enbart handlar om pengar. Att en helsida på förstasidan inbringar mera pengar än motsvarande helsida reklam inne i tidningen.

Undrar vad som händer den dag ett spelbolag vill köpa Eskilstuna-Kurirens framsida? Är man till salu då också? Eskilstuna-Kuriren har ju tidigare vid flera tillfällen publicerat helsidesannonser från spelbolag där en flinande Zlatan lockar folk att spela bort sina pengar. Så några principiella invändningar mot spelreklam har ju inte Eskilstuna-Kuriren.

Det finns många skillnader mellan Eskilstuna-Kuriren och eFOLKET. En av de största och viktigaste är nog att eFOLKET inte är till salu.

En tidning som är beroende av reklampengar kan aldrig vara fri och oberoende i sin granskning av vad som händer och sker i samhället. Man sågar inte den gren man sitter på.

Rolf Waltersson

You May Also Like