Höstens upplaga av programserien Upplyst belyser valet och demokratin – lokalt, globalt och historiskt. En av programpunkterna är en kulturpolitisk debatt på Stadsbiblioteket i Eskilstuna.
Upplyst är ett återkommande samarbete mellan Mälardalens Universitet, Eskilstuna bibliotek, Eskilstuna Stadsmuseum och Eskilstuna Stadsarkiv. I höst arrangeras Upplyst i september inför valdagen och har valet och demokratin som teman.
Kulturpolitisk debatt
Representanter för partierna i Eskilstunas Kommunfullmäktige diskuterar den lokala kulturpolitiken. Debatten äger rum i Bokhallen på Stadsbiblioteket måndagen den 5 september klockan 18.00.
Medverkande politiker är:
- Tomas Bergh, Vänsterpartiet
- Kim Fredriksson, Sverigedemokraterna
- Stefan Krstic, Liberalerna
- Leena Kumpula, Centerpartiet
- Marielle Lahti, Miljöpartiet
- Marie Svensson, Socialdemokraterna
- Muhammed Tahsin, Moderaterna
- Fredrik Wernqvist, Kristdemokraterna
Inför debatten kan allmänheten skicka in frågor att ställa till politikerna. Frågor mejlas till: stadsbiblioteket@eskilstuna.se
Utöver den kulturpolitiska debatten så händer det mer på Stadsbiblioteket under september:
Bli inte lurad! – Påverkanskampanjer och källkritik
De senaste åren har vi börjat höra om ”påverkanskampanjer”, ”fake news”, ”desinformation”, ”deep fake” och liknande uttryck. Men vad betyder de? Varför utsätts vi för dem? Och hur skyddar vi oss mot sådant? I år är det valår, och då är skydd mot påverkan extra viktigt. Kan vi skydda oss själva så skyddar vi även vår demokrati. Björn Almroth och Miryame Malmquist, som arbetar med civilt försvar och krisberedskap på Eskilstuna Kommun, guidar oss genom djungeln av uttryck. Det hela äger rum torsdagen den 1 september klockan 17.00 till 19.00 och platsen är Tidskriftshörnan på Stadsbiblioteket.
Hur rumslig segregation påverkar väljarbeteende i Sverige
Vad händer med vår förståelse av väljarbeteende när vi fokuserar endast på segregerade stadsdelar, det vill säga rika och fattiga områden? Vad händer när vi studerar väljarbeteende utifrån begrepp som ”klass”, ”alliansfrihet”, och ”retrotopi”, det vill säga folkhemmet som utopi? Terence Fell, docent i statsvetenskap vid Mälardalens Universitet, hävdar att vi på så vis lättare kan beskriva och förklara förändringar i stödet till Sveriges olika politiska partier. Det hela äger rum onsdagen den 7 september klockan 15.00 till 16.00 i sal C3-003 på MDU Campus i Eskilstuna.
Demokrati och vägen till kvinnlig rösträtt
Oskar Nilsson från Eskilskällan tar oss med på en vandring i Arkivhuset där vi möter exempel på material kring demokratins utveckling i Eskilstuna. Det hela äger rum tisdagen den 6 september och torsdagen den 8 september klockan 10.00 till 11.00, Eskilskällan på Stadsbiblioteket i Eskilstuna. Här vill arrangören att den som är intresserad gör en föranmälan – det gör man på: eskilskallan@eskilstuna.se
Andra tider finns att boka efter överenskommelse.
Det finns alltså all anledning att hålla ett öga på Stadsbiblioteket i Eskilstuna under september månad…