Foto: Rolf Waltersson.

Dagens bankrånare

På nyheterna igår rapporterades om de fyra storbankernas vinster för senaste kvartalet. Handelsbanken, SEB (Skandinaviska Enskilda Banken), Nordea och Swedbank gjorde en sammanlagd vinst på 50 miljarder kronor, före skatt. Vilket är ungefär lika mycket som motsvarande kvartal förra året.

Om den här vinstnivån håller sig hela året, betyder det att dessa fyra banker gör en årsvinst på 200 miljarder kronor.

Idag var det en man som ringde till Ring P1 och pratade om “dagens bankrånare”. Han hade själv arbetat inom banksektorn och verkade väl insatt i vad som händer och sker.

Han menade att “dagens bankrån” är de oskäliga vinster bankerna gör till stor del beror på skillnaden mellan inlånings- och utlåningsräntor. Så har det väl i och för sig alltid varit.

Vi lånar ut våra surt förvärvade pengar till bankerna. Det kan vara ett sparkonto och ett lönekonto.

Själv har jag ett konto (privatkonto) där min magra pension sätts in den 19:e varje månad, och som jag sedan använder för att betala räkningar, köpa mat etc. Jag gick in och kollade. På detta lönekonto (privatkonto) får jag just nu 0,25 procent i ränta. Men under många år låg denna ränta på noll procent. Vilket innebär att man lånade ut sina pengar till banken helt gratis.

“Alla svenskar borde ha en årslön på banken som buffert”, tyckte Ann Wibble (Fp), som var finansminister en gång i tiden. Nu har inte “alla svenskar en årslön på banken”. Många har inte ens en månadslön. Kanske inte ens veckolön som buffert.

Hur som helst. Vi lånar ut våra pengar till bankerna till låg ränta. Pengar som bankerna sedan lånar ut vidare till betydligt högre ränta. Mannen som ringde till Ring P1 påstod att bankerna nu förfogar över 5000 miljarder kronor som de lånat till noll-ränta.

Frågan är – hur stor skillnad är rimlig mellan inlånings- och utlåningsränta? Nu gör bankerna rekordvinster år efter år. Det betyder väl att skillnaden är för stor? I alla fall om man tycker att detta är de “nya bankrånarna”, som både inringaren till dagens Ring P1 tycker och som Andreas Cervenka har förklarat både i böcker, som krönikör i Aftonbladet och som sommarpratare i Sveriges Radio P1 förra året.

Utöver dessa “bestickande” rekordvinster är bankerna ofta i “blåsväder” på andra sätt. Till exempel penningtvätt och andra oegentligheter.

Finansinspektionen (FI) i Sverige slog 2015 fast att Nordea hade “stora brister i sitt arbete med att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism” och delade ut en varning och en straffavgift på 50 miljoner kronor.

Men det är inte bara bankerna som tjänar bra. Även de som jobbar på banken tjänar bra. I alla fall om man tillhör de högsta hönsen i bankhusen. “Sveriges högst avlönade bankman tjänar 78 miljoner – per år”, skriver Dagens PS.

Det är Europeiska Bank Associationen (EBA) som granskat, och konstaterar att de riktigt högavlönade inom Europa arbetar inom, finansmarknaden. Av de som tjänar över en miljon euro (ca 11,5 miljoner kronor enligt dagens växelkurs) finns 66 personer i Sverige. (se lästips)

“Nordeas skandaler – hela listan”, skriver Dagens Arena 2017.

“Nordea åtalas för brott mot penningtvättslag”, skriver Aftonbladet så sent som 5 juli i år.

Men de ”bankrån” bankerna ägnar sig åt för att kamma hem de rekordstora vinsterna är helt lagliga.

Eller som någon lär ha sagt lite tillspetsat – “Skillnaden mellan att berika sig genom att äga en bank och att berika sig genom att råna en bank, är att det första sättet är lagligt medan det andra olagligt.

Kan också läggas till att förre statsministern Göran Persson (S) nu är styrelseordförande för Swedbank. Var ska sleven vara om inte i grytan? (se lästips)

PS. Bilden jag tagit är ingen vänstervriden illasinnad nidbild. Det är Gotabankens självbild på ett ”kapitalistsvin” som jag fotade på en reklampelare. Jag tror det var nån gång på 1990-talet.

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like