Carl Schlyter lämnar Mp: “Jag måste tro på det jag gör!”

Carl Schlyter, född 1968, har suttit i både riksdagen och Europaparlamentet för Miljöpartiet. Ett parti som han efter 25 år nu väljer att lämna efter att i flera år ha varit del av en sorts vänsteropposition inom Miljöpartiet tillsammans med Valter Mutt och Annika Lillemets. De var bland annat kritiska mot Sveriges värdlandsavtal med Nato och frihandelsavtalet CETA, samt krävde en radikalare klimatpolitik. Samtliga vägrades valbar plats på riksdagslistan i senaste valet, men det var först när den nya regeringsuppgörelsen stod klar som Carl Schlyter bestämde sig för att det fick vara nog och lämnade Miljöpartiet.

När jag förstod att den här regeringen tänker strunta i att klyftorna ökar och föra en ännu mer nyliberal politik trots att det är uppenbart att folk har tröttnat på den, då kunde jag inte vara kvar i Miljöpartiet längre, säger han till Internationalen.

Han är övertygad om att Socialdemokraternas och Miljöpartiets uppgörelse med Centern och Liberalerna – som i grunden ju handlade om att hindra Sverigedemokraterna från att få ett politiskt inflytande – kommer att leda till att SD växer ännu mer istället.

Om man gör en uppgörelse emot ett annat parti, istället för att vara för något, då är det dömt att misslyckas, det kommer garanterat bara att få populismen att växa. Man kan inte bygga makten på att vara mot någon annan, man måste ha en positiv vision av vad man vill, säger han.

Sverigedemokraterna framstår nu ännu tydligare som det enda oppositionspartiet. Särskilt med tanke på att Vänsterpartiet också släppte fram den här regeringen. Vänstern kan försöka hävda att de är ett oppositionsparti, men det kommer att bli väldigt svårt att få folket med sig.

Carl Schlyter är också kritisk mot den politik som Miljöpartiet förde under den senaste mandatperioden i regeringssamarbetet med Socialdemokraterna.

Under de fyra år som Miljöpartiet har suttit i regeringen har vi nästan inte alls gjort någonting för att minska utsläppen. Och nu ska man göra skatteväxling för miljön säger man. Men man sänker skatten för dem som har mest, medan de som har minst resurser kommer att få mer att betala. De svagare grupperna kommer aldrig kunna klara av att investera sig ur sina miljöbelastningar, säger han och påpekar att de Gula västarnas uppror i Frankrike började när den fattigare delen av befolkningen skulle beskattas hårdare i klimatets namn.

Hur gärna men än vill, och hur medveten man än är om miljöproblemen, så kan man ju inte trolla sig ur sina energiberoenden, man måste ha resurser för det.

Var det ett svårt beslut att lämna Miljöpartiet?

Ja det är klart, jag har varit med i 25 år. Men jag är bara bra på nånting om jag tror på det jag gör. Och den politik som den här regeringen kommer föra tror inte jag på. De gör jättemånga ogenomtänkta reformer. Som exempel har Frankrike genomfört samma typ av reformer av Arbetsförmedlingen som man ska göra nu i Sverige, och det blev ju dyrare. Det blev mycket mer kostsamt med arbetsförmedling efter reformen, men man tar inte hänsyn till verkligheten, säger Carl Schlyter.

Vad ska du göra nu?

Jag hade egentligen tänkt starta ett skogsbolag som skulle hjälpa till att öka den biologiska mångfalden och värdet i skogen. Men när jag hoppade av MP var det så många andra som visade sig vara inspirerade av tanken att knyta ihop landsbygd och kampen mot sociala klyftor med miljöomställningen. Så jag kommer att ta ett politiskt initiativ kring det istället.
Exakt vad det handlar om för projekt vill han inte avslöja än, men ska göra det i dagarna.

Text och foto:
Per Leander

Artikeln tidigare (13/2) publicerad i tidningen Internationalen

You May Also Like