Eskilstuna kommun planerar att bygga ett gruppboende i Ärla, en förort som ligger ett par mil utanför centrala Eskilstuna. Det ska bli ett gruppboende för personer med psykisk ohälsa och beroendeproblematik.
Det handlar om LSS-boende för sex personer och SoL-boende för tio personer inom socialpsykiatrin.
En av anledningarna till att kommunen nu vill bygga flera boenden för den här gruppen människor är att nuvarande anläggningar är gamla och nedslitna, men också för att hitta “hemmaplanslösningar” för dem som kommunen har placerade externt. Ofta placeringar som är väldigt dyra. Man räknar med att det ska bli billigare med “hemmaplanslösningar”.
Till saken hör också att socialförvaltningen år efter år haft ett stort budgetunderskott på runt 90 miljoner och att man på det här viset förhoppningsvis ska få ner kostnaderna.
Nu har dessa byggplaner fått ett 50-tal Ärlabor att protestera:
“Vi kommer att bli drabbade av de här vårdtagarnas psykoser och utåtagerande…”
“Denna nybyggnation kommer inte att gynna Ärla-bornas trygga boendemiljö … marknadspriserna på våra villor kommer att minska”.
Ungefär så är tongångarna i de protestskrivelser som lämnats in.
– De här brukarna ska inte vara inlåsta, det är inget fängelse vi bygger. De har behov av stöd och det känns orättvist att peka ut den här gruppen som oönskad. Jag säger inte att den här oron bland de närboende är obefogad men att den delvis bottnar i okunskap, säger Laith Leffe Al-Ameri. Projektledare för K-fast (det kommunala byggbolaget) som ska bygga detta gruppboende.
Efter att remissrundan haft sin gång och man funderar över alla de yttranden som kommit in, är det Stadsbyggnadsnämnden som fattar beslut om bygglov.
Man kan fråga sig om reaktionerna vara samma om det handlat om de boendes egna barn. Om en son eller dotter hamnat i missbruksträsket och behövt samhällets hjälp. Skulle man då också säga “vi vill inte såna i närheten där vi bor”.
Möjligen att kommunen kunna agera annorlunda genom att ha börjat med dialog med de boende i Ärla och förklarat vad det hela handlar om. Då kanske man sluppit de här negativa och trista reaktionerna
Tyvärr är den här typen av reaktioner ganska vanlig. “Bygg gärna boenden med olika problem. Men inte här”.
Samma tongångar var det för 7-8 år sedan när före detta äldreboendet Hemlaås i Hällby utanför Eskilstuna göras om till boende för personer med beroende-problematik:
“De kommer att skrämma våra barn”
“A-lagare från centrum kommer att lockas hit”
“Trygga Hällby kommer att bli förstört”
“Nu har proteststormen bedarrat och lagt sig och ersatts med vänlighet och välkomnande. Farhågorna har inte besannats. Grannarna hälsar numera glatt på “gubbarna” och ibland kommer de med gåvor”, skriver Eskilstuna-Kuriren, 11 november 2015.
Jag har själv varit vid Hemlaås i ett annat ärende då jag tog bilder på ett offentligt konstverk som står inne på tomten. Jag kom då att prata med flera av “gubbarna” som bor där och de var hur trevliga och pratsamma som helst och de berättade att dessa boenden gett dem en ny möjlighet att “komma på fötter” igen.
Man kan också jämföra med hur många reagerar när det ska byggas vindkraftverk. Många vindkraftanläggningar stoppas efter protester och av det kommunala vetot med; “Gärna vindkraftverk. Men inte i närheten där vi bor”.
Och hur blir det om/när den nya högerregeringen vill bygga kärnkraftverk. Kommer det att mottas med jubel och hurrarop? Eller blir det samma visa; “Gärna kärnkraftverk. Men inte i närheten där vi bor”.
Lästips:
- Gruppboende väcker starka känslor i Ärla – Ekuriren, 15 september 2022 (låst artikel).
- Eget krypin gav dem livsgnistan tillbaka – Ekuriren, 11 november 2015.
- Rör inte öppna intaget till Vårnäs behandlingshem – eFOLKET, 19 oktober 2021.
- Hårt slag mot missbruksvården i Eskilstuna – eFOLKET, 15 oktober 2021.
Rolf Waltersson