– Det är många Eskilstunabor som drabbas hårt av branden, moskén var en viktig del av deras liv. Jag lider också med alla som bor i Årby som återigen får vara en del av en tragisk händelse, säger Kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S)…

Branden i Eskilstuna Stora Moské

På tisdagsförmiddagen finns Polisens avspärrningar fortfarande kvar runt Eskilstuna Stora Moské i stadsdelen Årby i Eskilstuna. När bråte och skrot så småningom svalnat ska Polisen påbörja en tekniskt undersökning av brandplatsen. Fram till dess är brottsrubriceringen fortsatt grov mordbrand. Men det finns i nuläget ingen misstänk frihetsberövad. Och efter branden i Årby undersöker nu Eskilstuna Kommun vilket samarbete som församlingen vid moskén i Årby kan tänkas vilja ha för att kunna upprätthålla sin verksamhet.

Det var vid lunchtid under måndagen som Räddningstjänsten fick larm om en brand i stadsdelen Årby i Eskilstuna. Väl på plats kunde man konstatera att det handlade om Moskén på Årbygatan som stod i lågor (se tidigare artikel).

På tisdagsförmiddagen syns fortfarande spår av Räddningstjänstens arbete kring moskén – slangar och annan utrustning finns fortfarande kvar på platsen.

Polisen har gjort stora avspärrningar kring moskén i Årby. När brandplatsen svalnat kommer tekniker att påbörja sin undersökning. Fram till dess att den är klar är brottsrubriceringen fortsatt grov mordbrand, men man har i nuläget ingen misstänkt gärningsperson.

Som en följd av branden i moskén i Årby har Eskilstuna Kommun arbetat för att förskola, skola och vård- och omsorgsverksamheterna ska kunna bedriva sina verksamheter i stadsdelen. Dessutom har den så kallade POSOM-gruppen aktiverats för att ge stöd till de drabbade.

Kommunen vill hjälpa till med ny lokal

– Det som hänt är tragiskt för alla involverade, och vi arbetar nu med att titta på vilka behov vi kan hjälpa församlingen med efter branden. Det första steget är att leta efter en lokal som församlingen kan använda för sin verksamhet. Vi har haft stödpersoner från POSOM på plats i Årby under gårdagen för att kunna möta upp oro och ge stöd till människorna där. Utöver det har vi våra ordinarie verksamheter igång och Socialjouren är i tjänst om någon behöver komma i kontakt med dem. Vi kommer ha fortsatt dialog och samverkan med församlingen, berättar Kommundirektör Tommy Malm.

Tommy Malm.

“Jag lider med Årbyborna”

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), har under det senaste dygnet följt händelseutvecklingen och Kommunens arbete:

– Det är många Eskilstunabor som drabbas hårt av branden, moskén var en viktig del av deras liv. Jag lider också med alla som bor i Årby som återigen får vara en del av en tragisk händelse, när deras stadsdel fylls av brandrök. Det är viktigt att vi nu gör vad vi kan för att samarbeta med församlingen och det föreningsliv som nu blir drabbat av branden, säger Jimmy Jansson.

Jimmy Jansson, Kommunstyrelsens ordf.

Läs också:

Moskén i Årby i Eskilstuna står i lågor

You May Also Like