Den 25 april fyller Eskilstunabon Betty Möller 80 år. Till Eskilstuna flyttade hon så sent som 2019, närmast från Göteborg.
Dagens ljus såg hon första gången på den lilla danska ön Femö. Året var 1943 och Danmark var ockuperat av den tyska nazistregimens trupper.
Efter sju år i folkskolan började hon arbeta som piga på olika bondgårdar. Följde på det gjorde bland annat arbete på ett slakteri..
Till Sverige kom Betty 1966.
– Det handlade egentligen om en semesterresa, berättar hon för eFOLKET.
– Men efter några dagar gick jag till arbetsförmedlingen och fick genast jobb på ett kafé i Småland.
Och på den vägen är det. Efter åtta år som metallarbetare började Betty på arbetarrörelsens legendariska folkhögskola Brunnsvik, strax utanför Ludvika i södra Dalarna. Med på folkhögskolan hade hon sin lilla dotter.
På Brunnsvik läste hon bland annat den uruguayanske författaren Eduardo Galeanos bok Latinamerikas öppna ådror.
– Läsningen av den boken fick upp mina ögon för Latinamerika och Kuba. Och 1976 gick jag med i Svensk-Kubanska Föreningen, där jag fortfarande är med.
1979 flyttade Betty med sin dotter till Örebro. Där vidtog studier vid Socialhögskolan. Som socialsekreterare arbetade Betty i 25 år.
På 65-årdagen 2008 gick Betty i pension. Men solidaritetsengagemanget pensionerade hon sig inte ifrån!
Kuba besökte hon första gången 1998 och därefter har det blivit ytterligare tolv resor till den karibiska ön. I det stora flertalet fall har det handlat om deltagande i så kallade solidaritetsbrigader, organiserade av Svensk-Kubanska Föreningen.
– Under brigadresorna görs arbetsinsatser och studiebesök på skolor, kulturinstitutioner, sjukhus, industrier, jordbruk och andra arbetsplatser, berättar Betty och fortsätter:
– Kubanerna har ju sedan 1959 försökt bygga upp ett jämlikt och solidariskt samhälle utifrån arbetarrörelsens värderingar. Men sedan 1959 har också den mäktiga kapitalistiska grannen i norr målmedvetet försökt att stjälpa kubanernas socialistiska samhällsbygge. Den exempellöst långa ekonomiska blockaden från USA:s sida har nu, trots omvärldens protester varat i över 60 år. Hotet om militära aktioner finns också alltid där.
Betty vill betona att det som gör att solidaritetsarbetet med Kuba ändå på goda grunder känns meningsfullt är att människor världen över kräver att blockaden ska upphöra och att det i många länder, även i USA, finns solidaritetsorganisationer som verkar för att Kuba ska behandlas anständigt och som ser ansträngningarna från kubanernas sida att skapa ett rättvist samhälle som viktigt att stödja.
Genom sina brigadvistelser på Kuba har Betty fått många vänner.
– Kubaner förstås, men också många från olika delar av världen – från Chile, Brasilien, Tyskland, Australien, England, Danmark och flera andra länder, berättar Betty med entusiasm.
Har intensiteten i engagemanget inte avtagit på senare år undrar eFOLKET.
Icke, blir det bestämda svaret. Och så berättar hon om att hon bara för några veckor sedan tog tåget till Uppsala i samband med ett informationsmöte som Svensk-Kubanska Föreningen hade där.
– Det var nämligen så att en sådan där högerorganisation som är väldigt fientlig mot Kuba och som stöder USA:s aggressiva politik hade annonserat att de skulle komma till mötet, och då vet man att de är ute efter att störa och sabotera. Så jag tog tåget upp för att bidra till att försvara vår rätt att informera och uttrycka vår solidaritet med kubanerna. Det visade sig att vi var flera som från olika ställen i Mälardalen tänkt samma tanke. Vi blev många solidariska med Kuba på mötet. De där högermänniskorna var bara en handfull. Så det hela avlöpte bra och smärtfritt.
Om några dagar fyller som sagt Betty Möller, det danska krutpaketet med Kuba i sitt hjärta, 80 år.
Vi på eFOLKET saluterar! Tillsammans med alla vännerna i Svensk-Kubanska Föreningens lokalgrupp i Eskilstuna.
PS Betty vill hälsa vänner som eventuellt tänkt gratta henne att de då kan sätta in en slant till Kuba, på pg 23 57 15-0 (den stående insamlingen Mediciner till Kuba) eller swisha till 123 182 37 72 och skriva som meddelande “Medicuba Betty”.