“För att en generation inte ska gå förlorad går Socialdemokraterna till val på att fler ska lära sig svenska, fler ska gå till jobbet samt bostadssegregationen ska brytas”, säger partisekreterare Tobias Baudin och integrationsminister Anders Ygeman, enligt Omni.
De vill också införa ett statligt bostadsbolag som ska motarbeta segregationen. Allt det här låter vettigt och bra.
Men sedan kommer det som skaver lite i mina öron när man också kräver språkkrav för permanent uppehållstillstånd och skärpta regler för arbetskraftsinvandring, så att arbetskraftsinvandrare inte ska kunna konkurrera med sämre villkor:
“Jobben ska i första hand gå till de arbetslösa som finns i Sverige”, säger Anders Ygeman.
Det här må låta som självklarheter för många. Men för mig väcker det frågor.
För det första:
Är det arbetskraftsinvandrarna som konkurrerar med sämre löner? Som jag har förstått det är det skumma oseriösa företagare som rekryterar och utnyttjar utländska arbetare. Men inte bara till usla löner, utan också usla arbetsförhållanden som olagligt långa arbetstider och utan anställningstrygghet. Stora delar av byggbranschen hålls just nu uppe av dessa “illegala arbetskraftsinvandrare”, bara som ett exempel.
Jag trodde att en sån som Tobias Baudin, med sin fackliga bakgrund som ordförande för Kommunal, i första hand skulle kräva kollektivavtal så att utländska arbetare får likvärdiga anställningsvillkor som svenska arbetare. Att man stoppar det oseriösa utnyttjandet från skumma arbetsgivare där det också många gånger finns organiserad brottslighet med i bilden.
Och hur är det med alla dessa jobb som inga svenskar tycks vilja ta. Bärplockning i skogarna och på jordgubbsodlingarna, plantering av skogsplantor och annat? Tråkiga säsongsjobb som vi kanske ska vara tacksamma att arbetare från de baltiska länderna, från Polen, ja ända från Thailand kommer de för att plocka bär i våra skogar…
För det andra:
Det här med språkkrav är också gammalt som lanserades av Liberalerna 2002 då de hette Folkpartiet. Men det kanske går hem ”i stugorna”, för Folkpartiet fick ett bra valresultat.
Visst är det bra om alla lär sig svenska. Men tänk alla dessa gamla farmödrar och mormödrar, farfäder och morfäder som kommit hit som anhöriginvandrare, måste de också genomgå språktest och få godkänt för uppehållstillstånd? Om de inte klarar provet, skickas de ut ur Sverige då?
Jag skrev ett inlägg här i eFOLKET 10 juli i år där jag funderade över om jag, 78 år gammal, av någon anledning måste lämna Sverige och hamna ”långtbortistan”, hur skulle jag klara att lära ett nytt språk med ett helt annorlunda alfabet.
Ändå har jag förmånen att behärska det svenska språket ganska bra, om jag får skryta lite. Hur är det då med gamla farmor och gamla morfar som kanske är näst intill analfabeter på sitt hemspråk? Hur lätt har de att lära svenska?
Jag läste att i Norge har man både språktest och medborgarskapsprov. Det har visat sig att många infödda norrmän inte klarar godkänt. På varje fråga finns tre svarsalternativ, så man har 33 procent chans att få rätt om man gissar. Några exempel på frågor för att godkännas som norsk medborgare:
Hur många av de yrkesaktiva i Norge jobbar i offentlig sektor?
- Cirka 30 %
- Cirka 50 %
- Cirka 70 %
Det ingås lite mer än 20 000 äktenskap i Norge varje år. Hur många gifta par skiljer sig?
- Cirka 5 000
- Cirka 10 000
- Cirka 15 000
Visst kan man önska att alla som av olika anledningar hamnar i Sverige lär sig svenska och att man lär sig hur det svenska samhället fungerar, både vad gäller rättigheter och skyldigheter. Och vi på olika sätt ska hjälpa invandrare med detta.
Men att ställa krav och villkor är att förenkla problemen. Därför tycker jag att Anders Ygeman och Tobias Baudin till viss del låter som de moderata och liberala “kravmaskinerna”.
Lästips:
- Skärpta krav för att bli norsk medborgare – SVT Nyheter, 28 april 2018.
- Språktest – Språktidningen.
- Det svåraste att lära sig i det svenska språket (Idiomatiska uttryck med ordet HAND) – YouTube.
- S: ”Jobben ska gå till arbetslösa som finns i Sverige – Omni, 15 augusti.
- När man inte ens i sin vildaste fantasi kan föreställa sig hur det är – eFOLKET, 9 juli 2022.
Rolf Waltersson