Lars Stjernkvist. Fågel, fisk eller mittemellan.

Backar socialdemokraterna angående tiggeritillstånd

Socialdemokraterna i Norrköping backar angående tiggeritillstånd? Är de fågel, fisk eller mittemellan?

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg här i eFOLKET angående situationen för tiggare i Eskilstuna som möts av mera påhopp, glåpord och spottloskor efter det att kommunmajoriteten S, M och C, med stöd av SD infört krav på tiggeritillstånd.

Jag skrev också att den styrande majoriteten i Norrköping, S, L, C och KD var på väg att införa “Eskilstunamodellen” efter en motion från SD som kräver just detta.

Nu läser jag att Socialdemokraterna i Norrköping backar i frågan. “Vi backar från det uttalade stödet för Eskilstunamodellen”, säger kommunstyrelsens ordförande i Norrköping Lars Stjerkvist (S) enligt SVT-Nyheter.

“Det nya är att vi lyssnat på den kraftiga kritik som kom efter vårt ställningstagande för tiggeritillstånd”, säger han vidare och hänvisar till kritik från den politiska oppositionen och från de egna leden, bland annat inom SSU.

Nu finns det således en bred majoritet i Norrköping som kommer att rösta nej till SD:s motion.

Så bra, alldeles utmärkt, tänker jag när jag läser om detta. Det är inte fel att ändra sig om man kommer på att man hoppat i galen tunna.

Men så blir jag lite fundersam när jag läser var Lars Stjernkvist säger enligt SVT-Nyheter:

“Vi är fortfarande intresserade av att hitta en annan modell som åstadkommer samma sak”.

Så nu ska politikerna i Norrköping undersöka andra lösningar, bland annat om EU-migranter ska ha anmälningsplikt till kommunen. Vad nu detta innebär?

Jag kan inte tolka Socialdemokraternas I Norrköpings ändrade ståndpunkt på annat sätt än att de vill göra allt för att försvåra situationen för tiggare i Norrköping. Men inte genom tiggeritillstånd utan på annat sätt. Vilket det nu kan tänkas bli?

Man misstänker också att det ligger “partitaktik” bakom omsvängningen. Genom att backa i frågan om tiggeritillstånd slipper man bli sammankopplade med SD. Man vill inte uppträda på den manege som SD krattat.

Avslutningsvis vill jag upprepa vad jag sagt tidigare. Ingen tycker att tiggeri är värdigt ett välfärdssamhälle. Ingen ska behöva tigga för sitt uppehälle oavsett vem man är och varifrån man kommer.

Men att förbjuda tiggeri, eller göra det svårare för tiggare, är ingen lösning på problemet.

Rolf Waltersson

You May Also Like