Reklam från Aftonbladet. Foto: Rolf Waltersson.

ATT SPARA, ELLER INTE SPARA? Det är frågan?

Jag minns en gammal skolplansch jag hade. Den var säkert från 1940- eller 1950-talet.

Den föreställde bilder på leksaker, skridskor, skidor, dockvagn, leksakståg och annat. Och den uppfordrande texten med stora bokstäver var: “SPARA FÖRST – KÖP SEDAN”.

Tyvärr hittar jag den inte. Kanske den ligger i någon gömma, eller så har jag kastat den i ett anfall av städmani.

Jag kommer också ihåg tidningen Lyckoslanten från min barndom. I den hittade man den tecknade serien “Spara och Slösa” som var tecknad av Birgitta Lilliehöök.

Spara hade ljust och lockigt hår. Hon var otroligt duktig och skötsam.. Hon sparade sina pengar. Hon stickade vantar som hon sålde till “de rika barnen”. Pengarna hon tjänade satte hon in på banken. Och då fick hon ränta så att “pengarna växte”.

Slösa var raka motsatsen. Förutom att hon hade svart och stripigt hår, hade hon dåliga tänder, för hon slösade bort alla sina pengar på godis och annat onyttigt.

Liknande “dygder” hittar man också på andra ställen. På gamla Sparbankshuset vid Fristadstorget i Eskilstuna finns reliefer huggna i sten med texter som “Sparad penning är som vunnen penning”, “Dubbelt värd om ädelt förbrukad” och “Arbetssamhet – Sparsamhet”.

Många av oss minns kanske också förre finansministern Anne Wibble (Fp) som sade att “Alla svenska borde ha en årslön på banken” som en buffert mot oförutsedda utgifter. I och för sig eftersträvansvärt. Men det något absurda och motsägelsefulla är att det är mycket svårare, ja nästan stört omöjligt, för de fattiga att spara ihop en årslön än vad det är för de rika.

Eller som Peps Persson sjunger i sin låt “Falsk matematik”.

Ska de va så svårt att fatta att det är falsk matematik
som gör den fattige så fattig och den rike så förbannat rik

Numera är tongångarna de raka motsatsen. Vi ska konsumera mera. Har vi inga pengar att köpa för så uppmanas vi att låna. Via snabba “sms-lån”, till ockerränta, kan vi rusa vidare för att konsumera bort våran ångest.

Och när vi inte kan betala tillbaka sms-lånen, tar vi nya sms-lån för att betala de gamla.

Även affärsmännen drar sitt strå till tillväxtstacken när vi erbjuds möjligheten att “KÖP NU – BETALA SENARE”, så att vi kan fortsätta konsumera för pengar vi egentligen inte har. Så sent som idag såg jag ett reklamerbjudande i Aftonbladet “HANDLA NU – BETALA I MARS”.

Man ska väl egentligen inte sprida moralkakor. Men på något vis känns det ändå hederligare med den gammaldags moralen “SPARA FÖRST – KÖP SEDAN” än den nya “KÖP FÖRST – BETALA SEDAN”.

Och vill man till varje pris hålla den eviga och heliga tillväxten vid liv genom konstgjord andning är det bästa receptet att minska inkomst- och förmögenhetsklyftorna i samhället. De som redan har pengar upp över öronen konsumerar redan så mycket de kan och orkar. De kan redan nu “byta kök” så ofta de har lust.

Text & Foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like