Foto: Hosny Salah / Pixabay.

Att den israeliska regeringen har en folkmordsstrategi är uppenbart för alla som vill se

I Gaza-området närmar sig nu, efter fyra månader av terrorangrepp riktade mot bostäder, sjukhus, ambulanser, transportvägar och all tänkbar infrastruktur, antalet registrerade dödsoffer 30 000.

Hindrandet av införsel av livsmedel, mediciner, smärtstillande medel och i stort sett alla tänkbara förnödenheter har skapat en obeskrivbar katastrofsituation, ett bottenlöst lidande, förtvivlan och desperation.

Ett folk plågas och förödmjukas. Den angripande kolonialmakten har drivit ner majoriteten av Gazas drygt två miljoner invånare till områdets sydligaste del, kring den lilla staden Rafah vid gränsen mot Egypten. Situationen för flyktingarna är obeskrivlig.

Nätterna är iskalla, hungern påtaglig och ingenstans finns skydd eller tillräckligt med mat. Situationen för de över 600 000 barn som flytt kriget för Rafah i södra Gaza är värre än en mardröm, rapporter idag TT:s Tina Magnergård Bjers.

Soraya Ali, Rädda Barnens representant i Jordanien, står i ständig kontakt med Rafah. Till TT säger hon att till allt som saknas, på det sjukhus som finns kvar, också hör morfin.

Mina kollegor fick in en liten flicka med 80-procentiga brännskador, skrikande av smärta. De kunde inte lindra hennes plågor.

Antalet döda barn efter fyra månaders malande intensiv terror överstiger nu 12 000.

Köld, hunger, sjukdomar kan, i förening med den fortsatta militära terrorn, nu förväntas få de dagliga dödstalen att accelerera.

Ovanpå det rådande obeskrivliga lidandet har Israels regering nu klargjort att man planerar en markinvasion i området kring Rafah. Detta har skapat panik bland flyktingarna som vet att de ingenstans har att ta vägen.

Israels premiärminister Netanyahu har basunerat ut att flyktingarna måste evakuera sig norrut. Det vill säga på minerade och förödda vägar försöka ta sig genom det sönderbombade månlandskapet till platser varifrån de nyligen drevs bort. Till platser där ingenting finns som möjliggör överlevnad.

Den israeliska regeringen vet att för var dag försämras hastigt flyktingarnas eländiga hälsotillstånd och motståndskraft. När de enligt den israeliska planen inom kort ska tvingas evakuera, så handlar det om en planerad dödsmarsch.

Kolonialmakten fortsätter också sin systematiska terror mot journalister som försöker dokumentera det som pågår. Senast för två dagar sedan angreps nära Rafah en korrespondent och en fotograf från Al-Jazeera. Bådas skador är livhotande. Antalet dödade journalister under de fyra månader terrorn pågått är nu uppe i 126.

I samband med attentaten mot journalister drabbas och dödas ofta också journalisternas familjemedlemmar.

Senast i samband med dagens utrikespolitiska debatt i Sveriges Riksdag stod det klart att regeringspartierna står fast vid sitt direkta och handfasta bidrag till det pågående folkmordet, nämligen indragningen av stödet till FN:s hjälporganisation UNRWA.

Lästips:

Den katastrofala indragningen av stödet till UNRWA: En moralisk härdsmälta! – eFOLKET, 11 februari 2024.

Barnens mardröm i Rafah: Hunger, köld och smärta – Aftonbladet, 14 februari 2024.

You May Also Like