Girig oligark. Bild: Alexas Fotos / Pixabay,

Arbetarsanktioner mot oligarkerna?

Sanktioner mot ryska oligarker? Ja, om det inte vore för att de bara kommer att bli brickor i ett stormaktspel eller göda västkapitalister vore det inte svårt att komma med skarpa förslag.

Arbetarsanktioner mot Putins rövarband kunde ju exempelvis börja i London. Just där den brittiska regeringen försöker mörka en möjlighet. The Daily Mail avslöjade 18 februari att ryska oligarker med anknytning till Kreml äger fastigheter i London för över 1,5 miljarder pund, motsvarande nära 20 miljarder svenska kronor, en stor del i Westminster, City och Camden. De ryska uppköpen av lyxvåningar som spekulationsobjekt har drivit upp bostadspriserna och fördriver vanliga löntagare från centrala London. Enligt Transparency International, som anklagar Storbritannien för att ha blivit en hub för penningtvätt, handlar det om över tvåtusen företag registrerade i Storbritannien och knutna till korruptionsmål.

Utförsäljning av statlig egendom

Oligarkmiljarderna som tvättas kommer från världshistoriens största utförsäljning av statlig egendom efter Sovjetunionens upplösning för jämt tre decennier sedan. Boris Jeltsins “chockterapeuter” slumpade då bort 800 statliga företag i månaden till skrupelfria spekulanter. När köpfesten – eller “stöldturnén” som det oartigt kallades – var över hade tre fjärdedelar av Rysslands stora och medelstora företag privatiserats. Femtontusen utsålda statliga industrier stod för två tredjedelar av industriproduktionen. De väldiga sovjetiska kombinaten för gas- och oljeutvinning, gruvbrytning och stålproduktion, ja huvuddelen av den ryska råvaru- och tunga industrin förvandlades till kapitalistisk egendom i den forna nomenklaturans och uppkomlingars händer. Överklassen av stormrika novy russki, nyryssar, köpte in sig i västeliternas finanssystem, fastighetsmarknader, lyxkonsumtion och fotbollslag.

Om man tillåts drömma

Att konfiskera deras stöldgods och placera det i socialförsäkringsfonder för utplundrade och krigsdrabbade ukrainare och ryssar, vore inte det sanktioner som hette duga? Om man tillåts drömma en minut…

/Håkan Blomqvist
medlem i Socialistisk Politik

You May Also Like