Messis tårar under Barcelona-avskedet: “Inte redo”. Avfotograferat.

Är elitfotboll bara ett spel om pengar?

På TV kunde vi se en snyftande Leo Messi förklara varför han måste byta fotbollsklubb, mot sin vilja – från FC Barcelona till den franska klubben PSG (Paris Saint-Germain FC).

“Det här är väldigt jobbigt. Det har gått så många år, jag har varit här hela mitt liv. Jag är inte redo för det här.

Klubben har en stor skuld. Det är inte möjligt att behålla mig. Jag gjorde allt i min makt för att stanna men det gick inte. Jag erbjöd mig att gå ner 50 procent i lön. Ryktena att jag begärde 30 procent mer i lön är en lögn”,

—säger en gråtande Messi framför TV-kamerorna.

“Leo Messis Barcelona-lön avslöjad. På fyra år har han tjänat över 5,6 miljarder kronor”, skriver SVT Sport 31 januari 2021.

“Den spanska tidningen El Mundo publicerade i natt en artikel som vållat enorm uppmärksamhet världen över. Det visade sig nämligen att de kommit över Leo Messis kontrakt med FC Barcelona.

Kontraktet som är daterat den 25 november 2017, visar att argentinaren tjänat inte mindre än 555 237 619 euro sedan 2017 – motsvarande över 5,6 miljarder kronor. Där ingår flera typer av bonusar, bland annat en lojalitetsbonus på 77 929 955 euro (790 miljoner kronor).

Det fyra år långa kontraktet är, enligt El Mundo, det mest penningstinna kontraktet som signerats i idrottsvärden.

Barcelona publicerade vid lunchtid ett uttalande på föreningens hemsida där man inte dementerar uppgifterna – men beklagar att det blivit officiellt”,

—skriver SVT Sport.

Man frågar sig om det kanske fanns en och annan glädjetår bakom Messis gråtande i TV. Det låter ju uppoffrande att erbjuda sig gå ner i lön med 50 procent. Men tjänar man 1,4 miljarder om året på att sparka boll kan man kosta på sig att spela generös också

Hur mycket han kommer att tjäna i den nya klubben PSG är väl ännu inte avslöjat. Men det handlar nog inte om några svältlöner där heller kan man förmoda. En sak vet man i alla fall – det handlar om oljepengar.

PSG ägs av ett företag som heter Quatar Sports Investments (QSP), som är ett dotterbolag till Qatar Investment Authority (QIA), som är den statliga fonden för statliga förmögenheter i Qatar.

Qatar klassas som en “absolut monarki”.

År 2012 köptes PSG av QSP. Ordförande för QSP är Nasser bin Ghanim Al-Khelaifi, som även är president i Paris Saint-Germain (PSG).

PS. Utöver lönen som fotbollsspelare har Messi, som så många andra, stora reklaminkomster:

  • Från Samsung har han fått 28 miljoner kronor för medverkan i ett reklaminslag.
  • Pepsi. 1,5 miljoner euro
  • Adidas 13 miljoner euro per år
  • Lön från FIFA (fotbollen världsorganisation) på 65 miljoner kronor för att har är “omslagspojke” för FIFA

Någon har roat sig med att bryta ner Messis lön till med fattbara nivåer:

  • Månadslön: 29 750 000 kronor
  • Dagslön: 1 062 000 kronor
  • Timlön: 44 270 kronor
  • Minutlön: 737 kronor
  • Sekundlön: 12 kronor och 29 öre

Avslutningsvis vill jag påpeka att det här inte handlar om Leo Messi som person. Vad jag vill påvisa är den absurda värld vi lever i. Om det här är exempel på hur marknadskrafterna fungerar så är det något som är fel med marknadskrafterna.

Rolf Waltersson

Läs mer:

Hur mycket är en människa värd?

You May Also Like