Jag hajade till när jag såg rubriken “AP-fond röstar emot orimliga vd-löner”. Det är Kristin Magnusson Bernard, vd på Första AP-fonden som i samband med att Första AP-fonden presenterar 2022 års resultat, säger:
Direktörernas löner måste uppfattas som rimliga av personalen. Annars blir det nobben från Första AP-fonden som ägare i massvis av svenska storföretag”.
Det låter revolutionerande – att Första AP-fonden ska bojkotta aktieköp av svenska, (bara svenska?) företag där direktörslönerna är orimligt höga.
Hon ger dock inget besked om vad hon menar med “orimliga löner”. Vad som är rimligt “beror på vilken typ av bolag det handlar om”, enligt Kristin Magnusson Bernard.
Vilken typ av bolag hon syftar på framgår inte av det jag kan läsa i olika tidningsreferat.
Jag uppfattar det här “utspelet” mest som en svepande opportunism för att det ska låta som att man “är med sin tid” och emot de ökande löneklyftorna där det är just direktören i de stora bolagen som drar ifrån i löneracet och lämnar “vanlig folk” långt bakom sig.
Hur mycket tjänar Kristin Magnusson Bernard själv? Senaste uppgiften jag hittar om lönerna för AP-fondernas VD-ar är för 2020.
Man kan ju på goda grunder anta att lönerna för 2023 är en bra bit högre.
Då låg Kristin Magnusson Bernards lön (2020) på 354 000 kr i månaden vilket ger en årslön på 4 248 000 kronor.
Mest tjänar Niklas Ekvall, VD för Fjärde AP-fonden, med en månadslön (2020) på 396 950 kronor. Det blir en årslön på 4 763 400 kronor.
Kristina Staaf, VD för Sjätte AP-fonden är den enda fondchef som tjänar minst. Hon får nöja sig med den blygsamma lönen på 270 300 kronor i månaden. Vilket ger en årslön på 3 243 600 kronor.
Som sagt, Kristin Magnusson Bernard ger inga klara besked på vad som är “rimliga VD-löner”, bara att det “beror på vilken typ av bolag det handlar om”.
Om det inte handlar om nån slags indirekt och outsagt självkritik kan inte jag tyda det på annat sätt än att Kristin Magnusson Bernard tycker att VD-löner inom spannet 3 243 600—4 763 400 (årslöner) är rimliga VD-löner.
När det gäller resultatet för Första AP-fonden skriver GP:
“Fjolåret slutade (2022. min anmärkning) slutade med att Första AP-fonden gjorde en förlust på 40 miljarder kronor (gick de upp i rök? Min anmärkning) Avkastningen på pensionskapitalet, totalt vid årsskiftet 421 miljarder kronor, landade på minus 8,6 procent under ett år med rejält fallande aktiekurser och där även räntepapper generellt tappade i värde”
I ett lästipset “Schyssta pensioner…” kan ni läsa hur våra pensionspengar investeras i:
- Olja, kol och gas
- Gruvbolag
- Folkrättsbrott
- Jordbruksmark
- Palmolja och soja
- Vapen
Vissa skärpningar beträffande pensionsfondernas placeringar har gjorts. Men inte tillräckligt.
Eller för att citera Cornelus Vreeswijk i den dystopiska “Ballad från en soptipp” från albumet “Ballader och oförskämdheter” som gavs ut 1964. Jag tror det var den allra första skivan Cornelis gav ut. Jag kommer ihåg att jag hade med mig en liten grammofon och den skivan som jag spelade för hundarna när jag låg i lumpen och var hundförare vid F16 i Uppsala.
Gå gärna in och lyssna. Den är om möjligt ännu mera aktuell idag:
“För var dag blir det bättre
Men bra lär det aldrig bli”
Lästips:
- AP-fond röstar emot orimliga vd-löner – GP, 23 februari 2023
- Våra skattepengar – Afrikagrupperna
- Schyssta pensioner – Kräv att AP-fonderna investerar våra pengar med respekt för mänskliga rättigheter och miljö – schysstapensioner.se
- Cornelis Vreeswijk – Ballad på en soptipp – YouTube
Rolf Waltersson