Regiondirektören för Region Sörmland, Jan Grönlund, har under de senaste sju åren fått sin lön höjd från 125 000 per månad till 162 000 kronor per månad. Alltså en löneökning med 37 000 kronor i månaden.
Vill man roa sig med att räkna procent innebär det att regiondirektörens lön har ökat med nästan 37 procent under denna sjuårsperiod (om jag har räknat rätt).
Under samma sjuårsperiod har en sjuksköterska vid region Sörmland fått sin lön höjd från 30 940 kronor per månad till 37 440 kronor per månad. Alltså en löneökning med 6 500 kronor per månad.
Vill man roa sig med att räkna i procent innebär det att sjuksköterskans lön har ökat med 21 procent under samma sjuårsperiod (om jag har räknat rätt).
Oavsett om man räknar procent eller kronor så är det ett faktum lönegapet mellan regiondirektören och sjuksköterskan har ökat rejält – från 94 000 kronor i månaden till 124 500 kronor i månaden under denna sjuårsperiod.
Tar man med i beräkningen hur mycket den avskaffade värnskatten ger i skattesänkning till de högavlönade, så ökar gapet ytterligare några tiotusentals kronor om året mellan regiondirektören och sjuksköterskan.
“Bra löneutveckling! Jag ska fråga honom nästa gång vi ses hur han burit sig åt”, säger Lena Lindh, Vårdförbundets ordförande i Sörmland.
“Det är inte klokt! Visst, han har ett ansvar, men det är ju fantasilöner”, säger Veronica Duán, fackligt ombud för undersköterskor på operationen vid Nyköpings lasarett till Eskilstuna-Kuriren.
Som jämförelse kan nämnas att undersköterskor har en genomsnittslön på cirka 29 000 kronor per månad.
Regiondirektörens lön sätts av regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S), Jonas Lindberg (Vård för pengarna) och Magnus Leivik (M).
Som en annan jämförelse kan man ta Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson som har 131 000 kronor i månadslön.
Som en kommentar till den jämförelsen säger Jonas Lindberg (Vård för pengarna) att han inte kan uttala sig om det är rimligt att Sörmlands regiondirektör har 31 000 kronor mer i månaden än Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Magnus Leivik (M) säger att tjänstemännen överlag har höga löner och att han försökt “hålla tillbaka” regiondirektörens lön.
Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) har valt att inte kommentera frågan om regiondirektörens lön, enligt Eskilstuna-Kuriren.
Det kan man förstå. Företräder man ett parti som säger sig vilja minska inkomstklyftorna i samhället, kan det nog kännas besvärligt att förklara varför man i praktiken bidrar till att öka löneklyftorna.
PS. En låst artikel i Sörmlands Nyheter har rubriken:
“Tjänstemän i region Sörmland toppar svensk löneliga”.
När jag kollar lönestatistiken för undersköterskor i landets samtliga kommuner visar det sig att de Sörmländska undersköterskorna inte toppa någon löneliga.
De ligger snarare ett par tusenlappar under riksgenomsnittet i samtliga Sörmländska kommuner. Lägsta lönerna har faktiskt undersköterskorna i residensstaden Nyköping, där regionen/landstinget håller till, med 25 700 kr/månad. (år 2020).
Högst lön har Trosas undersköterskor med 27 300 kr/månad.
Statistik: Tidningen Kommualarbetaren.
Rolf Waltersson