Foto: filternyheter.no.

Ännu en nazist i SD

Nu har ännu en Sverigedemokrat avslöjats som aktiv nazist. Det är tidningen Expo som skriver att en av dem som greps av polisen i Oslo i samband med en NMR-demonstration är en kvinna i 20-årsåldern från Katrineholm som kandiderade i valet på Sverigedemokraternas lista.

Det var i lördags som nazistiska NMR (Nordiska motståndsrörelsen) demonstrerade i Oslo där ett 40-tal nazister deltog, varav många från Sverige. En demonstration som urartade till ett upplopp.
Demonstreranterna var dessutom maskerade. (se bild)

Sammanlagt var det 24 personer från Sverige som greps av polisen och utvisades till Sverige. De fick också varsin bot på 8 000 norska kronor.

Att man ser mycket allvarligt på nazistaktiviteter i Norge beror på Breivik och hans mord på sammanlagt 77 människor 22 juli 2011. 69 ungdomar sköts till döds på ön Utöya och 8 sprängdes till döds i Oslo när Breivik detonerade sin bomb där.

De 20-åriga kvinnan från Katrineholm som greps är sammanboende med en framstående Sverigedemokrat i Östergötland som är gruppledare i Boxholm och ordförande i den lokala SD-föreningen. Han är även anställd som politisk sekreterare för SD i Region Östergötland.

I och med att kvinnan flyttade från Katrineholm var hon inte valbar och hennes kandidatur drogs tillbaka.

När SVT Nyheter ställer frågor om detta till SD:s gruppledare i Katrineholm, Mica Vemic, svarar han att kvinnan inte längre är medlem i SD.

Mica Vemic hävdar också att de blev “förda bakom ljuset” angående kvinnans nazistiska åsikter:

Det bryter mot våra partistadgar att vara medlem i flera organisationer, så jag gissar att vi blev förda bakom ljuset”.

Så kan det naturligtvis vara, att kvinnan “gått under radarn” så att SD inte upptäckte hennes nazistiska böjelser. Man säger ju från SD att man vill hålla rent från rasister och nazister.

Gång på gång får Jimmie Åkesson understryka att rasister och nazister hör inte hemma i SD. Men det kan ju också vara så att SD inte har några allvarligare invändningar mot nazister och rasister i de egna leden så länge det inte uppmärksammas av media.

Vad är det som lockar nazister och rasister till SD?

Om nu SD säger sig ta avstånd från nazism och rasism måste man fråga sig — Vad är det hos SD och i SD:s politik som tycka ha sådan dragningskraft på nazister och rasister?

Det förefaller irrationellt att rasister och nazister gärna och ofta vill vara medlemmar i ett parti där det sägs att de inte är välkomna.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like