Bildskapare: Patrick489 / Pixabay.

Andi Olluri om palestinska och ryska fångar i svensk propaganda

Andi Olluri:

Ett konstant tema i propaganda är att man fokuserar på fiendens brott (Ryssland, Iran, Kina etcetera) som en laserstråle, men inte säger ett pip om sina och sina vänners egna.

För att illustrera, gjorde jag en databasundersökning i Retriever Mediearkivet på allt som publicerats (16:e februari till 16:e mars) av Aftonbladet, Dagens Nyheter, ETC, Expressen, Fokus, Omni, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, SVT, TV4 och jämförde hur mycket de rapporterade om två händelser.

Den ena händelsen angår den ryske dissidenten och fången Alexej Navalnyjs död.

I det fallet nämndes han i fler än 300 artiklar samt ledar- och debattartiklar, som alla hyllade honom och fördömde Ryssland i mycket upprörd ton.

Den andra handlar om en rapport av Haaretz om att ungefär 30 palestinska politiska fångar dödats i israeliska fängelser sedan 7:e oktober, i samband med rapporter från bland andra Euro-Med Human Rights från 9:e mars om att tusentals palestinier från Gaza utsätts för systematisk tortyr och våldtäkt i israeliska militära fängelser.[1]

Den rapporten förklarade att “Israeliska fängelser blivit kopior av Guantanamo, men brutalare”, med “avsiktliga avrättningar av palestinska fångar, medan andra torteras till döds”.

Fångarna, nästan alla unga män och pensionärer, “fängslas i mycket hemska förhållanden, liknande hönsburar”, med vittnesmål som är för brutala för att nämnas här.[2]

Medan Navalnyj nämndes i fler än 300 artiklar, nämndes om palestinska fångar dessa fakta i noll artiklar, och således inte en enda gång.

Det är dessutom överflödigt att påpeka att inte ett enda av namnen hos dessa palestinska fångar känns till av svensken, och så lär det nog förbli framöver.

Åtminstone känner de flesta vitryssar och ryssar till namnet på Navalnyj och en del andra ryska dissidenter, och de känner också till att han satt fängslad och misshandlades av regimen.

Men det kan vi inte säga om västerlänningars kännedom om de palestinska fångarna de betalar för att tortera. Så jag försöker alltså inte få det att låta som att det ryska propagandasystemet sjunkit lika lågt som vårt.

*******

  1. Sökningar för Navalnyj i Retriever: [Navalnyj OR Navalnij OR Navalny]. För Euro-Med och Haaretz: [Palestinska fångar OR Euro-Med].
  2. Euro-Med Human Rights, “Palestinian prisoners are victims of torture and systematic executions as international organizations are silent”, 9 mar. 2024.
  3. En enda text i Aftonbladet av Nivette Dawod (8:e mars) nämnde en FN-rapport om hur fångar brutalt torteras av ockupanten, men inget om dödsfallen, och artikeln avslutas med att citera Israeliska politiker som “nekar till uppgifterna”. En text i Omni (20:e februari), endast tre paragrafer kort, noterade att kvinnor utsätts för sexuella övergrepp av israeliska styrkor. Det är det enda som avviker från den totala tystnaden.

You May Also Like