Populära utställningen ”Lilla Stadsmuseet” på Eskilstuna Stadsmuseum fyller 10 år

Nu på fredag (6 december) är det tio år sedan utställningen “Lilla Stadsmuseet” invigdes på Eskilstuna Stadsmuseum. I Lilla Stadsmuseet upptäcker barn och vuxna Eskilstunas historia tillsammans.

I  utställningen Lilla Stadsmuseet kan barnen leka sig genom Eskilstunas historia och upptäcka den med alla sinnen. Handla på Rinmanstorget, ta anställning i Matilda Ljungbergs smörgåsaffär och skyffla kol i ångbåten. … Läs mer “Populära utställningen ”Lilla Stadsmuseet” på Eskilstuna Stadsmuseum fyller 10 år”

Read more

Biblioteket i Torshälla: Smärtande folkbildning inför många åhörare

Tisdagen den 8 oktober styrde eFOLKETS reporterteam, denna gång bestående av Rolf Waltersson och undertecknad, kosan till Torshälla Bibliotek. Vi var nyfikna på det föredrag som stadsarkivets Sanna Nyholt skulle hålla. Rubriken var “Den okända historien om Eskilstunas sinnessjukhus”.

Vi blev inte besvikna, det vi fick höra var en historia som tyvärr många av oss är alltför dåligt … Läs mer “Biblioteket i Torshälla: Smärtande folkbildning inför många åhörare”

Read more

Eskilstuna Stadsmuseum nominerat till Årets museum

Eskilstuna Stadsmuseum är ett av tre museer i Sverige som är nominerat till Årets museum 2024. Det är branschorganisationen Sveriges museer som nominerat stadsmuseet i Eskilstuna.

Motiveringen lyder:

Med en tydlig vision om att vara relevant för fler och att historia görs tillsammans, visar Eskilstuna Stadsmuseum mod i sitt inkluderingsarbete på plats i lokalsamhället, i utställningar och program … Läs mer “Eskilstuna Stadsmuseum nominerat till Årets museum”

Read more

Orientalisten Jacob Jonas Björnståhl – visste mycket mer än de flesta men föll ändå i glömska

Framför det gamla kommunalhuset i Näshulta socken, som efter senaste kommunsammanslagningen nu är en del av Eskilstuna, och invid Näshulta kyrka står en minnessten med texten: “Jacob Björnståhl. Rotarbo 1731 – 1779”. På denna minnessten finns ett ansikte i profil, en relief av gjutjärn.

Det är allt. Ingen information invid minnesstenen om vem denne Jacob Jonas Björnstål var.… Läs mer “Orientalisten Jacob Jonas Björnståhl – visste mycket mer än de flesta men föll ändå i glömska”

Read more

Scenknuten och dess historia i Eskilstuna

Tidningen eFOLKET kunde i helgen rapportera om Scenknutens lyckade allsångskväll vid Rademachersmedjorna. Ett evenemang som gick av stapeln lördagen den 6 augusti.

Scenknutens tidigare ordförande Hans Rosengren presenterade från scenen en kort historik över föreningen. eFOLKET fick en pratstund med Hans som landade i att han lovade förse eFOLKET:s läsare med en skriftlig genomgång. Och Hans Rosengren är Läs mer “Scenknuten och dess historia i Eskilstuna”

Read more

Om man inte vill flyta omkring som en kork

“Om man inte kan något om sin stads eller bygds historia så flyter man omkring som en kork”, säger Bror-Erik Ohlsson, född 1937, filosofie kandidat och hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakultetet vid Uppsala universitet. Han har varit stadsarkivarie i Eskilstuna och har forskat mycket kring Eskilstunatraktens historia och skrivit flera böcker om detta.

Häromdagen passerade jag de gamla gravhögarna … Läs mer “Om man inte vill flyta omkring som en kork”

Read more

Min skolväg från Stensborgsgatan till Slottsskolan

Håkan Boström berättade på Contrast, Stadsbiblioteket, på tisdagskvällen 2/10 2018 vid ett samarrangemang mellan Eskilskällans vänner och ABF.

Eskilskällans vänner har under hösten ett lokalhistoriskt tema om stadsdelen Norr.

Först ut att berätta var författaren Håkan Boström, född 1939, om upplevelser i skolan och om skolvägen.

Håkan Boström började med att läsa ur sin första bok Vallmohöst från … Läs mer “Min skolväg från Stensborgsgatan till Slottsskolan”

Read more