Eskilstuna Stadsmuseum… (Foto: Eskilstuna Kommun/Visit Eskilstuna)

Eskilstuna Stadsmuseum nominerat till Årets museum

Eskilstuna Stadsmuseum är ett av tre museer i Sverige som är nominerat till Årets museum 2024. Det är branschorganisationen Sveriges museer som nominerat stadsmuseet i Eskilstuna.

Motiveringen lyder:

Med en tydlig vision om att vara relevant för fler och att historia görs tillsammans, visar Eskilstuna Stadsmuseum mod i sitt inkluderingsarbete på plats i lokalsamhället, i utställningar och program och i sin samtidsdokumentation. Insiktsfullt görs utmaningar i lokalsamhället till en angelägen fråga för verksamheten. Viljan att vara en integrerande mötesplats och att nyansera bilden av samtiden genom fler röster är hoppfull och inspirerar.”

Priset delas ut i Karlstad den 23 april av kulturminister Parisa Liljestrand.

”Historien tillhör oss alla”

– Den här nomineringen stärker oss i att museer spelar en viktig roll i samhället och att historien tillhör alla. Det viktigaste, och det som genomsyrar allt museet gör, är strävan efter att spegla de personer som har bott och verkat här, att göra deras historia angelägen och tillgänglig för så många som möjligt samt att fylla luckorna efter de eller det som ännu inte finns med i historieskrivningen. Vi arbetar utifrån tanken att historien är allas och att alla är delaktiga när historia skapas, säger Åsa Egeld, chef för Eskilstuna Stadsmuseum.

Lilla Stadsmuseet

– Stadsmuseet har länge arbetat med inkludering, jämställdhet och delaktighet på ett unikt sätt. Insamlingen av Årbybornas upplevelser, synpunkter och tankar som resulterade även i en utställning, är ett exempel på detta. Ett annat är Lilla Stadsmuseet, där barn fått välja föremål och har testlekt i utställningen som hela tiden fortsätter att utvecklas. Det är sådant som gör att det är ett välbesökt och relevant museum, säger Marie Svensson (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna.

Marie Svensson

Läs också:

Invigning av utställningen “Årby bakom rubrikerna” på Eskilstuna Stadsmuseum

You May Also Like