Kjell Östberg: “Låt inte kraven på kortare arbetstid få pyspunka!”

Kjell Östbergs artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.

Äntligen – efter ett halvsekel i skymundan – har förkortad arbetstid åter förts upp högst på den politiska dagordningen. Den stora uppslutningen bakom Vårdförbundets strejk i våras, såväl bland medlemmar som allmänhet, visar vilket starkt stöd som finns bakom kravet.

Och nu föreslår Annika Strandhälls socialdemokratiska programgrupp 35 … Läs mer “Kjell Östberg: “Låt inte kraven på kortare arbetstid få pyspunka!””

Read more

Bara sysselsättning – Eller meningsfullt arbete?

Även om jag numera är pensionär sedan tio år tillbaka brukar jag fundera över mina 49 år som lönearbetare. I vilken utsträckning dessa 49 arbetsår “berikade” mitt liv på något sätt, förutom att det gav en inkomst så att man fick tak över huvudet, kläder på kroppen och mat på bordet.

Jag började direkt efter skolan vid 17 … Läs mer “Bara sysselsättning – Eller meningsfullt arbete?”

Read more

Jobba som cykelbud – Skräckexempel på den “moderna” arbetsrätten

Vi ser dem allt oftare, cykelbuden som far omkring i trafiken med de stora ryggsäckarna med texten “Foodora”, “Uber Eats”, “Hungrig” eller något liknande.

Oftast handlar jobben om att leverera mat från något snabbmatställe till den moderna och stressade nutidsmänniskan som har svårt att få “livspusslet” att gå ihop. Man beställer maten via en app. Några minuter senare … Läs mer “Jobba som cykelbud – Skräckexempel på den “moderna” arbetsrätten”

Read more

Det nya arbetslivet – del 6: Ett vägval

Proffsen ska få vara proffs, lovade den socialdemokratiska partiledningen i valrörelsen 2014. “Väl i regeringsställning har det inte hänt särskilt mycket”, påpekar Patrik Hall i en debattartikel i Dagens Nyheter 28 september 2017

Löftet avsåg i första hand lärare och vårdanställda som sett sig fångade i New Public Management och andra kontrollsystem. Men devalveringen av yrkeskunskapen pågår på … Läs mer “Det nya arbetslivet – del 6: Ett vägval”

Read more

Det nya arbetslivet – del 5: Det är inte teknikens fel

I det förment postindustriella arbetslivet sträcks inte bara det löpande bandet ut. Vissa nyordningar påminner om villkoren före Frederick W Taylor och hans “scientific management”. Ackordet var en metod för hetsning, men det var också genomskinligt. Det rymde ett mått av frihet. På lagret i Årsta kunde jag räkna ihop antalet order, rader och ton och se hur … Läs mer “Det nya arbetslivet – del 5: Det är inte teknikens fel”

Read more

Det nya arbetslivet – del 4: Storföretagen frodas i en förslummad omgivning

Riv pyramiderna! utropade SAS-chefen Jan Carlzon på 1980-talet. H&M, Ericsson och andra koncerner började leja ut alltmer av sin produktion och även delar av produktutvecklingen till underleverantörer i led på led, och konsulter och forskare siade om storföretagets upplösning i flexibla nätverk. Den så kallade delningsekonomin framstår i de postindustriella visionerna som en ny fas i förloppet. Fantastiska … Läs mer “Det nya arbetslivet – del 4: Storföretagen frodas i en förslummad omgivning”

Read more

Det nya arbetslivet – del 3: Det löpande bandet löper vidare och tjänsterna industrialiseras

Utvecklingen mot mer enahanda jobb har varit påtaglig inom privat service och bland kvinnor i den offentliga sektorn, skriver Sten Gellerstedt. Inom industrin har vissa grupper – till exempel gruvarbetare – fått mer kvalificerade arbetsuppgifter, men på slakterierna har styckaren som styckade hela djuret blivit filéutskärare eller kotlettkapare och i verkstadsindustrin är Henry Fords modell tillbaka: “De flesta … Läs mer “Det nya arbetslivet – del 3: Det löpande bandet löper vidare och tjänsterna industrialiseras”

Read more

Det nya arbetslivet – del 2: Rutinarbetet är inte på väg bort

MIT-forskarna Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee (se del 1) brottas med en paradox: Antalet högavlönade anställda med god utbildning växer visserligen, men jobben längst ner i hierarkin har också brett ut sig, trots att de enligt schemat borde vara på väg bort.

Brynjolfsson och McAfee söker förklaringen till paradoxen i en matris där yrken sorteras efter två parametrar: … Läs mer “Det nya arbetslivet – del 2: Rutinarbetet är inte på väg bort”

Read more

Det nya arbetslivet – del 1: Yrken finfördelas i enahanda, strikt övervakade rutiner

Vi påstås vara på väg in i ett kunskapssamhälle där bara högkvalificerade jobb blir kvar. Men på fabrikerna, lagercentralerna och akutmottagningarna ser det annorlunda ut.
Där upplever det löpande bandet en renässans, där devalveras yrkeskunnandet, där går anställda in i väggen i planerad underbemanning och chefsgodtycke.

En undersköterska inom hemtjänsten berättar anonymt på Aftonbladets debattsida hur det är … Läs mer “Det nya arbetslivet – del 1: Yrken finfördelas i enahanda, strikt övervakade rutiner”

Read more