Allting går att sälja med mördande reklam

Igår, söndag 31 mars, blev civilminister Ardalan Shekarabi intervjuad i SVT:s Agenda.

Det handlade om spelbolagen och den allt med aggressiva och påträngande spelreklamen.

Ministern har ju tagit spelbolagen i örat och manat dem till återhållsamhet i sin marknadsföring. Och han förväntar sig att spelbolagen själva ska ta sitt ansvar och besinna sig

Nu, efter den nya lagen från årsskiftet, är det ju tillåtet med spelreklam för de företag som har licens i Sverige. Tidigare var det förbjudet för utländska bolag att göra reklam i Sverige, som ministern konstatertade.

För det första undrar man hur i glödheta hevete dessa bolag under flera år kunnat göra reklam när det varit förbjudet, utan någon påföljd, utan något straff. Visserligen har ett par av dem dömts till böter av Högsta Förvaltningsdomstolen. Mern såna små myggbett från myndigheternas sida stoppar inte de stora blodsugarna.

Skillnaden mot tidigare är alltså att de som tidigare annonserat olagligt, nu får fortsätta som tidigare, med skillnaden att det nu är lagligt.

Nu manar ministern ännu en gång till återhållsamhet, annars kan han ”tänka sig” hårdare tag. Ytterst ett förbud mot spelreklam.

Vad han nu förväntar sig är att spelbolagen i sin reklam ska ”informera om riskerna” med att spela.

Att det ska stå i annonserna att man kanske inte alltid ”får vinsten snabbare än blixten”. Likaså vill ministern att spelbolagen ska informera om att spelande kan leda till spelberoende och spelmissbruk.

Jag hörde också att andelen kvinnor som spelar har ökat kraftigt den senaste tiden. Det är en följd av att spelbolagen i sin reklam riktar sig speciellt till just kvinnor. En form av strävan mot jämlikhet från spelbolagen – att det ska vara jämn fördelning mellan spelmissbrukande män och kvinnor.

Just nu lär det finnas drygt 300 000 i Sverige som är spelberoende. Av dessa är cirka 45 000 spelmissbrukare.. Riktigt vad skillnaden mellan spelberoende och spelmissbruk är, vet jag inte. För mig låter det som olika beteckning för samma sak.

Men om vi tar siffran för spelmissbruk, 45 000 människor, så innebär det att i Eskilstuna, som är ungefär en procent av Sveriges befolkning, finns omkring 450 spelmissbrukare. 450 människor som enligt den nya lagen från 1 januari 2019 har rätt att få hjälp mot sitt missbruk från kommunen.

Och tror verkligen ministern att information i reklaminslagen hjälper mot spelberoende och spelmissbruk?

Jämför med varningstexterna på cigarettpaketen:

RÖKNING DÖDAR

Tobaksrök innehåller över 70 cancerframkallande ämnen

Rökning orsakar stroke och funktionsnedsättningar

Om man tror att de här varningstexterna har någon avgörande effekt, skulle inte en enda människa röka.

Att tro på ”självsanering” från spelbolagen är som att släppa in räven i hönsgården, och sedan säga åt den med bestämd röst: “Du får inte röra hönorna!”

Rolf Waltersson

För inte så väldigt länge sedan var cigarettreklamen uppmuntrande. Som spelreklamen är idag: “Det är coolt att spela om pengar!” Men spelet krossar mångas tillvaro.

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like