Den förödande spelreklamen

Den 1 december förra året hade jag en debattartikel i Eskilstuna-Kuriren. Där påtalade jag det orimliga i att spelbolag tillåts annonsera på kommunägd mark, samtidigt som kommunen enligt lag är skyldig att motverka spelmissbruk och att erbjuda stöd och hjälp till människor som hamnat i speldjävulens klor.

I artikeln ställer jag några frågor till ansvariga i Eskilstuna kommun om hur man ser på det här. Hur kan man tillåta reklam för hasardspel? Nu har det gått två och en halv månad utan svar. Det är dåligt, mycket dåligt. Ska det tolkas som att kommunen är svarslös? Eller att man inte tycker frågan är så viktig att den är värd att besvara?

Ytterligare argument för att se allvaret i den här frågan framkommer i Eskilstuna-Kurirens ledare 8 februari i år. Där skriver E-K om den brottshärva som nystats upp i Katrineholm som handlar om hur miljonbelopp omsatts i utpressning och hasardspel. Ett av de spelbolag som utpekas är Unibet som tagit emot “tiotals miljoner” av en underhuggare i den här brottshärvan, Eller som E-K skriver i sin ledare “att hasardspelsbolag används som penningtvätt är ett uppmärksammat internationellt problem”.

“Ligan i Katrinehom har haft en omsättning på hela 320 miljoner i Unibet, med ett mycket stort antal speltillfällen” skriver E-K.

Så när kommunen upplåter sin mark för spelbolagsreklam handlar det i sin förlängning om att man underlättar, om än i mycket liten omfattning, för penningtvätt och andra kriminella aktiviteter. Och Unibet, som nämns i brottshärvan i Katrineholm, är ett av de spelbolag som figurerar på reklampelare på kommunal mark här i Eskilstuna.

Jag kan upprepa – Unibet är ett svenskt spelbolag som håller till på “skatteparadisön” Malta.

Jag hoppas nu att det finns någon ansvarig i Eskilstuna kommun som känner sig manad att svara och att ge sin syn på det lämpliga, eller olämpliga, i att spelbolag tillåts gör reklam på reklampelare som står på kommunägd mark. För egen del ser jag helst att all spelreklam försvinner. Men att få bort den från kommunal mark kan ju vara ett första steg. Ett steg som innebär att man i alla fall sopar rent framför egen dörr.

I sak kan det tyckas vara en liten fråga eftersom merparten av spelreklam sprids på annat sätt. Men som princip är det en viktig fråga – i alla fall för mig. Det handlar också om moral – och om dubbelmoral.

Rolf Waltersson
Eskilstuna.

You May Also Like