“Red Bull ger dig viiingar”

Jag har kommit in i en period då jag retar mig extra mycket på all korkad och förljugen reklam.

Jag har “basutbudet” på TV, vilket innebär att jag kan se reklam i TV4 och TV6.

I stället för att byta kanal när det är reklam, har jag börjat att kolla reklamen extra noga och att eventuellt lista ut “tänket” bakom olika reklambudskap.

Igår såg jag reklam för Red Bull, som lär vara nån slags energidryck. Det var ett tecknat filminslag där ett två gubbar klädda ungefär som romarna under medeltiden.

Den ena håller en ritning föreställande tornet i Pisa.

Han tar fram en Red Bull och dricker, samtidigt börjar ritningen på tornet att luta

Sedan följer två bilder på burkar med Red Bull.

Först en bild där burken står rakt.

Sedan en bild där burken lutar, som det lutande tornet i Pisa.

Och en bildtext: “Red Bull ger dig viingar”.

Bilderna jag visar är avfotograferade från TV-rutan, vilket gör att det blir konstig kvalitet med mystiska ränder och färgskiftningar på bilderna.

Min först tanke var att det anspelar på nån slags drog – att man “bli hög” och får “viiingar” av Red Bull.

Nyfiken som jag är googlade jag “Red Bull ger dig viingar”, och får flera träffar. Bland annat tidningen Resumé 9 oktober 2014 med rubriken: Red Bull ger dig inte vingar – får betala skadestånd”.

Och SVT Nyheter 9 oktober 2014. Uppdaterad 10 oktober 2014:

“Red Bull stäms för falsk marknadsföring. Red Bull ger dig vingar. Eller inte. Alla amerikaner som köpt en burk med energidrycken de senaste 12 åren har nu rätt till kompensation efter att tillverkaren stämts för falsk marknadsföring…

Köparna som stämt tillverkaren i en grupptalan, anser att de blivit vilseledda av tillverkarens slogan. Enligt målsäganden håller inte energidrycken vad den lovar, nämligen att öka prestationsförmågan…

Tillverkaren har stämts i USA och nu gått med på att betala totalt 13 miljoner dollar – närmare 94 miljoner svenska kronor – till alla amerikaner som köpt drycken mellan 1 januari 2002 och 3 oktober 2014. Den som vill ha skadestånd måste fylla i ett formulär och får då 10 dollar i skadestånd.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) slår fast att den aktuella energidrycken inte har bättre effekt än den genomsnittliga dos koffein som finns i kaffe”.

Dett var alltså år 2014.

Nu är Red Bull tillbaka och lovar “viiingar” till de som sveper en burk.

Undrar vad en överdos av Red Bull kan ge för effekter?

Sedan frågar man sig vad det är för fel på folk som tror på den här förljugna reklamen och sedan kräver skadestånd för att de inte “får viiingar för pengarna”. Vad hade de väntat sig?

Rolf Waltersson

 

 

You May Also Like