Allt fler palestinier får sina hus förstörda av israelisk militär

Tidigt idag (8/1) på morgonen hör jag ett kort inslag på nyheterna Sveriges Radio P1.

Där rapporterar man att förra året fick “över 1000 palestinier sina hus demolerade av israelisk militär på Västbanken, enligt människorättsorganisationen B´Tselem”.

Det är det högsta antalet palestinska bostäder som rivits på 4 år.

Det är inte bara bostäder som rivs. Även vattencisterner som är nödvändiga för vattenförsörjning och bevattning av odlingar förstörs.

Om förstörda vattencisterner skriver jag i eFOLKET 1 februari 2020 under rubriken Israelisk militär förstör biståndsprojekt i Palestina.

I nyhetsinslaget i P1 hävdar Israel att husen uppförts utan byggnadstillstånd, vilket i de flesta fall i och för sig är sant.

Men att man bygger ändå beror på att palestinier aldrig beviljas bygglov av de israeliska myndigheterna.

“De allra flesta palestinier nekas tillstånd när de ansöker om det”, säger B´Tslems talesperson Amit Gulitz.

FN har kritiserat Israel för att demoleringarna av bostäder och vattenförsörjning påverkar tillgången till hygien och sanitet under coronapandemin.

Samtidigt som Israelisk militär river palestinska bostäder, fortsätter militanta israeler att bygga bostäder på ockuperad palestinsk mark.

Antalet israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark är idag över 600 000. Bosättningarna utgör ett tydligt brott mot fjärde Genèvekonventionen och anses vara ett krigsbrott av ICC (Internationella brottmålsdomstolen)

Rolf Waltersson

You May Also Like