Bankernas räntevinster rusar uppåt. Skärmklipp från GP/Anders Humlebo.

Alla kurvor pekat uppåt – Ändå är man inte nöjd

I ett tidigare inlägg 18 juli skrev jag om de fyra bankjättarnas vinster för 2:a kvartalet i år. Nu kan man även ta del av hur vinsterna på räntenettot rusat i höjden.

Räntenettot är det bankerna tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor. Alltså den ränta spararna får på sina pengar på vanliga sparkonton, jämfört med den ränta bankerna tar ut när de sedan lånar ut pengarna, exempelvis som bolån.

Bankernas vinst på räntenettot för 2:a kvartalet i år jämfört med 2:a kvartalet 2022:

Bank upp ↑ i procent miljarder kr 2022 miljarder kr 2023
Handelsbanken 39% ↑ 8,4 11,7
SEB 53% ↑ 7,7 11,9
Swedbank 80% ↑ 7,1 12,8
Nordea 40% ↑ 15,0 21,0

I ett inslag från SVT Nyheter säger Swedbanks vd Jens Henriksson:

“Det är bra att bankerna tjänar pengar. Räntorna gör att vårt intjänande ökar”. (se lästips)

I samma inslag säger en företrädare för SEB, Americo Fernandez:

“Om det är höga vinster eller inte, det är väl en subjektiv fråga. Frågar man aktiemarknaden så säger dom att det här inte är vinster som räcker för våra aktiekurser går sämre än börsen i helhet…”.

Subjektiv betyder ju “partiskt”, “ensidig”, “osaklig”, “vinklad”.

Så visst är det en subjektiv fråga vad man tycker om en uppgång för SEB på räntenettot med 53%, från 7,7 miljarder till 11,9 miljarder.

Är man bankägare och aktieägare är vinsten alltid för liten, hur stor den än är. På börsen sjönk Handelsbankens aktier med 3 procent. “Marknaden” hade förväntat sig ännu större vinster, därför blev man besviken. Mycket vill ha mer. Girigheten i ett nötskal.

Eller om man vill se det “subjektivt” – Är glaset halvtomt eller halvfullt?

Har man ett sparkonto med låg ränta och/eller bolån med hög ränta kanske man tycket att det är rena “bankrånet” med dessa skillnader mellan in- och utlåningsränta.

Under ett antal år har det ju dessutom vari noll ränta på vanliga sparkonton. Bankerna har under dessa år lånat våra pengar helt gratis.

PS. Notera att in inslaget från SVT Nyheter 18 juli är det företrädare för två av storbankerna som får komma till tals. Inget fel i det. Men inte någon som är kritisk till bankerna och deras giriga vinstkrav. Notera också att intervjuaren inte ställer några vassa följdfrågor.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like