Aktie- och börsberoende – Den nya folksjukdomen?

Alkohol- och drogberoende är klassat som sjukdomar sedan länge. Man kan söka hjälp för att försöka bli fri från dessa beroenden.

Från och med 2018 klassas även spelberoende som en sjukdom. I en ny lag fick då regioner och kommuner ett ansvar för att stödja och hjälpa spelberoende att bli fri, eller friska, från denna sjukdom.

Nu börjar man även prata om aktie- och börsberoende som en sjukdom. Människor som i jakten på stora och snabba pengar hamnar i ett beteende som liknar spelberoende.

När man ser hur “de stora grabbarna” blir rika på handel med aktier, värdepapper, kryptovalutor och liknande parasitära spekulationer är det många som vill hänga på i dansen runt guldkalven.

Aktiehandel förknippas ofta med driftighet och framgång. Därför är det allt fler som följer efter. Men för många går det helt över styr. Inte nog med att de förlorar sina egna pengar. De spelar även bort familjens besparingar. De tar lån för att “vinna tillbaka” det de spekulerat bort på misslyckade aktieköp.

Precis som det mönster man ser när det gäller spelberoende. Skillnaden är dock att aktiehandel är accepterat och “normaliserat” av samhället. En del kallar det till och med “aktiesparande”. För egen del använder jag begreppet “aktiespekulation”.

Att aktiehandel “normaliserats” framgår till exempel av att man kan skriva böcker om hur man blir rik till och med när man sover utan att någon ifrågasätter eller tycker det är konstigt Det är trots allt så långt från den omhuldade “arbetslinjen” man kan komma.

Några exempel på boktitlar:

  • “Så här blir du rik i hängmattan”
  • “25 sätt att tjäna pengar när du sover: så skaffar du dig passiva inkomster”
  • “Hur du skapar pengamaskiner – Pengar medans du sover”
  • “Den enkla vägen. Bli rik och fri med aktier”
  • “Den enkla vägen. Bli rik på aktieutdelning”
  • “Bli grymt rik på aktier! Så enkelt är det att bli miljonär”
  • “Så kan du också bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40”
  • “Mer pengar för pengarna”
  • “Så här kan alla svenskar bli miljonärer”

Hur som helst. Nu har det gått så långt att stödlinjen för spelberoende slår larm om att allt fler söker hjälp även för sitt aktie- och börsberoende:

“När patienterna (notera ordet ‘patienterna’, min anmärkning) söker upp mottagningen har deras börsspelande ofta fått extrema följder för familj och ekonomi. Det är ju så inne att investera. Beroendet börjar ofta som en hobby som spårar ur”, säger Adam Kirstein Reuterswärd, klientkoordinator vid Spelfrihet. (se lästips)

En del av de som nu varnar för den här “utvecklingen” är inte systemkritiska. Snarare tvärtom. Man pekar på att det snarare är individens ansvar, att “svaga individer” borde “se över hur man sparar” för att inte utveckla ett beroende.

Så uttrycker sig t.ex. Tova Larsson som jobbar på “Unga aktiesparare” (se lästips P4 Jönköping)

Som sagt – nu är det väl bara en tidsfråga innan även aktie- och börsberoende diagnostiseras som en sjukdom. Och att samhället ska ta på sig ansvaret att hjälpa och behandla även dessa “patienter”.

Vi har ju redan AA – Anonyma Alkoholister.

Snart har vi kanske ABA – Anonyma Börs- och Aktiesparare.

Vilken blir nästa folksjukdom? De som blivit så beroende av sina skärmar att det också utvecklats till en beroendesjukdom. De som ständigt måste vara uppkopplade – aldrig avkopplade.

AS – Anonyma Skärmberoende.

Om jag drar den här penningkåta jakten till sitt yttersta frågar jag mig om det finns ett samband mellan den här “vanliga” jakten efter pengar och rikedom, och motsvarande jakt efter pengar som kriminella gäng ägnar sig åt.

I båda fallen tycks det handla om en sjuklig desperat jakt efter mycket och snabba pengar till varje pris. Det anses ju som fullt normalt att vilja bli rik.

Som samhället ser ut kan man fråga sig om att råna en bank och att äga en bank bara är två olika sätt att bli rik på. Skillnaden är att ena sättet är legalt och det andra illegalt.

Det bankerna håller på med nu, med sina enorma miljardvinster och aktieutdelningar, är en form av bankrån där vi vanliga bankkunder är rånoffren. (se lästips)

Avslutningsvis några rader där “Spelfriheten” beskriver det hela:

“Spelberoendet kan beskrivas som en kidnappad hjärna. Personen fortsätter tvångsmässigt att spela trots negativa konsekvenser. Det har uppstått en besatthet” (se lästips)

Det ruttna är att samhället i stort sett bejakar och uppmuntrar sånt här.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like