Över en miljon hyror, närmare 82 procent, är nu färdigförhandlade. Sammantaget har årets hyresförhandling hittills resulterat i en snitthöjning på 4,2 procent.
– Det är en otroligt tuff sits för många av landets hyresgäster. Priserna har rusat i mataffären, och många är hårt drabbade av den ekonomiska krisen. Vi från Hyresgästföreningen har kämpat allt vi kunnat för att trycka ned de rekordhöga kraven som fastighetsägarna kommit med. Många yrkanden har legat på över 10 procent, och i vissa fall upp mot 20 procent. Helt orimliga nivåer för landets hyresgäster. Att 2023 har varit ett tufft år för Sveriges hyresgäster är det ingen tvekan om, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande, Marie Linder.
Hittills har snitthöjningen resulterat i en hyreshöjning på 4,2 procent, även om de lokala skillnaderna är stora. Och i höst inleds nästa förhandlingsomgång.
Vad får hyresgästen för pengarna?
– Vi tror att förhandlingarna kommer gå lättare nästa år. Vi sjösatte en ny modell, “trepartsmodellen”, tillsammans med Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta, och det var ett tufft år att göra det. Men vi tror det kommer att resultera i bättre och smidigare förhandlingar nästa år. Däremot har hyresgästerna tagit en tuff ekonomisk smäll. Det kommer bli svårt för många hushåll med så här höga hyreshöjningar, och vi ser inte att det finns mycket mer marginaler. Det är också dags för alla hyresvärdar att visa vad deras hyresgäster faktiskt får för de höga hyreshöjningarna, säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.
Många kommer tvingas flytta
Det är bland annat ökade kostnader för vatten, el, avfall och värme som är anledningen till att fastighetsägarna har velat höja hyrorna så pass mycket i år. Årets hyreshöjningar är de största på 30 år. Hyresgästföreningen befarar nu att många hyresgäster kommer att tvingas flytta, då man helt enkelt inte kommer ha råd att bo kvar med sitt nuvarande hyreskontrakt. Hyresgästföreningens förbundschef, Erik Elmgren, hoppas nu att fastighetsägarna inför nästa hyresförhandling är mer återhållsamma – det med tanke på att allt annat i samhället blivit mycket dyrare, och dels med tanke på årets rekordstora höjningar.
– Vi hoppas att inte fastighetsägarna fortsätter att lägga över dessa kostnader på hyresgästerna, säger han.
10 goda år
Hyresgästföreningen tycker också det är lite märkligt att fastighetsägarna tycks ha ”glömt bort” de tio goda år man faktiskt har bakom sig, med höga vinstmarginaler. I stället tycks fokus enbart ligga på det senaste årets stigande driftskostnader.
Läs också:
Hyresförhandlingarna för kommunala Kfast i Eskilstuna klara – rekordhöjning