Fullsatt salong på Royal – Göran Rosenberg föreläste om förintelsen. Arrangör var ABF-Eskilstuna. (Foto och text: Rolf Waltersson).

Föreläsning i Eskilstuna till minne av förintelsens offer.

Den 27 januari 1945 befriades fångarna i koncentrationslägret Auschwitz av sovjetiska Röda armén.

Därför har 27 januari blivit det datum då man över hela världen högtidlighåller minnet över alla de miljoner människor som mördades i de tyska nazisternas utrotningsläger.

Sedan 1999 har 27 januari varit en nationell minnesdag i Sverige.

2005 deklarerade även FN 27 januari som internationell minnesdag över förintelsens offer och för att bekämpa intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

Totalt avrättades cirka 11 miljoner människor. Men den siffran är inte helt fastslagen. Det finns källor som räknar med upp till 17 miljoner mördade.

Av alla dessa miljoner avrättade människor var cirka 6 miljoner judar.

Övriga var bland annat politiska motståndare som kommunister, socialister, syndikalister och aktiva fackföreningsledare.

Även homosexuella, människor med psykiska handikapp, så kallade “dårar”, romer och Jehovas vittnen stod på nazisternas lista över “icke önskvärda människor”.

Även många polacker och sovjetiska krigsfångar internerades i läger, bland annat därför att nazisterna behövde dem som arbetskraft till krigsindustrin, till exempel för att sy uniformer.

Totalt fanns det i januari 1945 omkring 730 läger i Tyskland.

En liten detalj värd att nämna i sammanhanget är att ordet Koncentrationsläger, som heter Konzentrationslager på tyska, hade tyskarna hämtat från de concentration camps som engelsmännen inrättade i Sydafrika under boerkriger 1879-1915.

Här i Eskilstuna hedrades denna minnesdag med en föreläsning av författaren och samhällsdebattören Göran Rosenberg under rubriken Vi är alla på vägen från Auschwitz inför en fullsatt salong på biografen Royal.

Göran Rosenbergs föräldrar satt i koncentrationsläger. De befriades i samband med krigsslutet.

Vi letar efter monster som förklaring till varför detta kunde hända. Sanningen är den att under vissa givna omständigheter kan kanske vem som helst bli monster. Vi vet inte hur vi själva skulle handla förrän vi ställs inför en situation då våran humanism sätts på verkligt svåra prov.

Människan har varit grym i alla tider och har genom historien utfört fasansfulla grymheter.

– Nu tror att vi nu är moderna och upplysta människor – att liknande grymheter som förintelsen inte kommer att upprepas, sa Göran Rosenberg.

Han fortsatte:

– Se bara så lätt det är idag att normalisera rasistiska, främlingsfientliga, homofoba och antisemitiska uttalanden, till exempel på sociala medier. Uttalanden som var näst intill omöjliga för bara några år sedan.

– Det utses syndabockar hela tiden, invandrare, invandrarungdomar, tiggare och andra grupper utmålas som orsaken till alla samhällsproblem. Ungefär som när nazisterna i Tyskland skyllde allt på judarna och den judiska konspirationen, fortsatte Göran Rosengren.

Göran Rosenberg såg pessimistisk på framtiden angående det framväxande judehatet, både i Sverige och runtom i världen.

Han kritiserade även högerregeringen i Israel som exploaterar antisemitismen för att legitimera sin egen destruktiva politik.

Vad jag saknade i Göran Rosenbergs föreläsning var en analys av de politiska och ekonomiska förhållendena i Tyskland som gjorde den nazistiska framväxten möjlig. Inte var det väl bara människans inneboende “monster” som resulterade i kriget och Förintelsen?

Vem betalade nazisternas propaganda- och militärapparat? Hur var det möjligt för Hitler att på bara några få år bygga upp en stor propagandaapparat och ett landsomfattande parti som roffade åt sig makten i Tyskland?

Vem fanns bakom honom?

Vem betalade Hitler?

Som ett kort svar kan jag bara nämna Fritz Thyssen, dåtidens största industriman i Tysklands stålindustri. Thyssen, som var Tysklands rikaste man, har berättat att han lämnade stora bidrag till nazistpartiet.

Att beskriva storindustrins roll under nazismens framväxt i Tyskland är nästan värt en egen granskande artikel.

Rolf Waltersson

You May Also Like