100 år sedan mordet – Rosa Luxemburg fortfarande ovärderlig som vägvisare – Del 4

Denna den fjärde delen i eFOLKETs artikelserie om Rosa Luxemburgs liv och gärning publiceras på hennes dödsdag, den 15 januari. Ytterligare två avsnitt kommer inom kort att publiceras.

Läs övriga delar i artikelserien: Del 1, del 2, del 3, del 5.

Rosa Luxemburg – ekonom och folkbildare

Samma år – 1907 –  som Rosa Luxemburg på Internationalens … Läs mer “100 år sedan mordet – Rosa Luxemburg fortfarande ovärderlig som vägvisare – Del 4”

Read more

Evas dagbok från Kuba (62) – Den 15 – 22 januari, 1969

Onsdag 15.1

Ännu en svensk journalist på Kuba, ännu en lasse som vill veta hur det egentligen är. Vi snackade om kvinnoorganisationen, FMC, och kvinnans frigörelse. FMC är ingen kamporganisation som hävdar kvinnans frigörelse gentemot manssamhället, framför allt beroende på att det anses att revolutionen som sådan kämpar för kvinnans frigörelse och det alltså inte råder någon motsättning. … Läs mer “Evas dagbok från Kuba (62) – Den 15 – 22 januari, 1969”

Read more

Insändare om kontrollbehov

I en skola i Malmö har man infört ansiktsigenkänning via en kamera och robot för kontroll av närvaron i skolan. Äntligen blir de mobbade sedda! Mitt förslag är att införa ett likadant system i riksdagen. För att denna biometriska kontroll ska fungera där, skall utöver ansiktskontroll tilläggas vilka partistadgar, vilka stämmobeslut, vallöften och andra offentliga löften som uttalats … Läs mer “Insändare om kontrollbehov”

Read more

Irländsk rebellmusik Del 3

Under 90-talet fortsatte konflikten och bombdåden avlöste varandra. Det var väldigt vanligt med hämndaktioner där pubar och andra samlingslokaler blev utsatta. Drygt 50% av alla som dog under konflikten vara civila. 1998 slöts till slut ett fredsavtal, det så kallade Långfredagsavtalet.

Det hölls även en folkomröstning både i Nordirland och Republiken Irland där en stor majoritet var positiva. … Läs mer “Irländsk rebellmusik Del 3”

Read more

Vallonen 5 och 6 vid Radermachersmedjorna, intressant för högskolans kårhus och annan verksamhet?

I och med högskolebygget på f d sporthallens plats och med ombyggnaden av badhuset tillika har även byggnader i närheten blivit intressanta för högskoleverksamhet. I kvarteret Vallonen, där Rademachersmedjorna ingår, finns två hus båda med ett yttre i beige puts, ut mot Bruksgatan och f d parkeringen. De var Knivfabriken Emil Olssons. Firman lades ner 1967.

Det mindre … Läs mer “Vallonen 5 och 6 vid Radermachersmedjorna, intressant för högskolans kårhus och annan verksamhet?”

Read more

Om opinionsundersökningar och vackra politiker

Jag är frivilligt med i att svara på frågor från SIFO och Göteborgs Universitet. Det dyker upp frågeformulär med jämna mellanrum.

Göteborgs universitet verkar seriöst. Oftast relevanta frågor som har med viktiga samhällsfrågor att göra.

SIFO är mera spretigt. Det är ju ett kommersiellt företag som åtar sig vad som helst mot betalning. Spelar nog ingen roll hur … Läs mer “Om opinionsundersökningar och vackra politiker”

Read more