Vilhelm Moberg växte upp i Moshultamåla, en by belägen några mil söder om Växjö i Småland. Hans släkt bestod mest av skogsbönder och knektar. Många av Vilhelm Mobergs kusiner utvandrade i unga år till Nordamerika. Moberg blev erbjuden en extraplats på Grimslövs folkhögskola vintern 1916 till 1917 vilket bidrog till att han senare blev etablerad författare. Vilhelm Moberg började efter året på folkhögskolan arbeta som tidningsjournalist, först i Arvika sedan i Vadstena under 2o-talet.
Vilhelm Moberg började skriva dramer, varav I vapenrock och linnebyxor är ett av de mer kända. Det spelas ofta på somrarna på olika platser i Sverige.
Vilhelm Moberg debuterade 1927 med romanen Raskens som skildrar en soldatfamiljs levnad. Den blev dramatiserad för TV på 1970-talet.
Den följdes av ett stort antal romaner med titlar som Långt från landsvägen 1929, De knutna händerna 1930 och Mans kvinna 1933.
Rid i natt 1941 är Mobergs ställningstagande mot nazismen. Boken blev även film.
År 1944 gav Vilhelm Moberg ut bildningsromanen Soldat med brutet gevär.
På 50-talet kom Mobergs Utvandrarsvit. Böckerna handlar om den omfattande emigration som förekom under senare delen av 1800-talet och det tidiga 1900-talet till Nordamerika. De fyra romanerna är Utvandrarna, Nybyggarna, Invandrarna samt Sista brevet till Sverige. De ligger till grund för musikalen Kristina från Duvemåla.
På 70-talet gav Vilhelm Moberg ut två romaner skildrande det svenska folkets historia sett ur ett annat perspektiv än det som finns i historieböckerna. Vilhelm Moberg ansåg att folkets historia glömdes bort till förmån för överklassens och kungarnas. De fick titlarna Svenska Folkets historia berättad för folket.
På 50-talet ägnade sig Vilhelm Moberg åt de så kallade rättsröteskandalerna, bl a Haijbyaffären.
Vilhelm Moberg står staty framför den skola i Moshultamåla där han var elev i fem år.
Ola Holmgrens Emigrant i Moderniteten: Vilhelm Mobergs mans fantasier är en biografi utgiven på Brutus Östlings förlag.