Foto: English/Pixabay.

Vårt dagliga bröd – En liten prisspaning

Jag hörde att inflationen nu är nere på 1,1 procent. Bland annat beroende på sjunkande räntor och billigare bensin. Däremot ligger livsmedelspriserna kvar på en hög nivå, vilket förvånar experterna.

När jag handlar mat kollar jag alltid jämförpriserna för att hålla nere mina matkostnader. Har man en låg pension tvingas man ofta att välja det billigaste. Det innebär, till exempel, att man får avstå från ekologiska varor. Men man får kolla noga för ibland händer det att de ekologiska grönsakerna är billigare. Så man kan inte ta för givet att ekologiskt alltid är dyrare.

Man kan också välja de större förpackningarna därför att kilopriset oftast är lägre. För ett par dagar sedan skulle jag köpa knäckebröd. När jag jämför kilopriserna, som ju alltid står med små bokstäver så att man får plocka fram glasögonen.

Det knäckebröd ni ser på bilderna kostade 30.07 kronor per kilo för den större förpackningen på 480 gram.

Den mindre förpackningen på 240 gram, alltså hälften så stor, kostade 57,50 kronor per kilo.

Det är ju två exakt likadana 240-grams-paket man slagit ihop till en förpackning. Vad i tillverkningen motiverar denna prisskillnad? Räknar man cyniskt med att många som måste vända på slantarna väljer det billigaste paketet?

Jag kollade en annan sort av samma fabrikat, Wasabröd. Det var frukostknäcke med vallmofrö. Där var kilopriset för 480 gram 58,23 kronor per kilo. Den mindre förpackningen med 240 gram kostade 91,46 kronor per kilo.

Inte riktigt lika stor skillnad i kilopris, men ändå ganska hög. Är arbetsprocessen dyrare när man slår ihop två paket Husman jämfört med när man slår ihop två paket Frukostknäcke?

Jag säger som Reefat El-Sayed; ”Här ligger en gravad hund”

Den höga inflationen på senare år har inte kompenserats med högre löner, pensioner och andra ersättningar. Vi får mindre för pengarna. Man kan också säga att det i praktiken varit en lönesänkning. De som drabbas hårdast är, som vanligt, de fattigaste. Till exempel fattigpensionärerna.

Som fattigpensionär har man förmodligen ingen bil. Och då spelar det ingen roll att bensinen blivit billigare och att elbilarna blivit billigare. Som fattigpensionär påverkas man mera av att matpriserna fortfarande ligger kvar på en orimligt hög nivå.

Det gäller att vara vaksam när man köper sitt dagliga bröd. På med glasögonen och kolla jämförpriserna – om du nu har råd med nya glasögon. För nya glasögon är inte billigt.

Rolf Waltersson

Lästips:

När flingpaketet är ett luftslott – eFOLKET. 17 augusti 2021

You May Also Like