Jan Emanuel johansson bryr sig inte om att skylta … “Det är inte snyggt”, säger han.

Varför är nummerskyltar framtill så dåligt fastmonterade på ett visst slags bilar?

För ett par dagar sedan sneddade jag över en parkeringsplats här i Eskilstuna. Där får jag syn på en bil som saknar nummerplåt framtill. Det är bara främre plåten som saknas. Baktill sitter en skylt.

Bilen “råkar” vara en Porsche Macan GTS. En “sportig” varelse som kostar från 800 000 kronor och uppåt. Under huven väntar 379 bensintörstiga hästkrafter på en yster färd där toppfarten når upp till 265 km/tim.

Det blir allt vanligare med bilar i trafiken som saknar främre nummerskylt – aldrig den som sitter i baken.

Ingen nummerskylt fram …
… men bak sitter det en. Foto: Rolf Waltersson.

Jag har noterat att det oftast är på fräsiga statusbilar i de högre prisklasserna som nummerskyltarna saknas.

Detta är naturligtvis ingen slump. Jag har skrivit om det tidigare här i eFOLKET.

Det är Jan-Erik Lönnqvist, professor i socialpsykologi vid universiteten i Helsingfors som studerat trafikolyckor. Han konstaterar att de bilar som är “överrepresenterade” i olyckor och trafikbrott är dyra lyxbilar av märken som BMW, Audi, Mercedes och liknande.

Ägare till sådana bilar är ofta:

 – Självcentrerade män som är stridslystna, omedgörliga, osympatiska och oempatiska, är professorns hårda dom över dessa statushävdande stridstuppar i trafiken.

För ett tag sedan kunde vi läsa, ÄVEN HÄR I Efolket, att Zlatan gled omkring i Stockholm i sin svindyra Ferrari, utan nummerskylt fram.

Meningen med livet. Zlatan är lycklig. För en stund i alla fall. “Brrrrum, brrrrum … Titta vad JAG har råd med!! Och jag har faktiskt många till i garaget!!”

För några dagar sedan skrev Aftonbladet om Jan Emanuel Johansson, f.d. S-politiker, Robinson-deltagare och lycksökare i flyktingmottagningsbranschen, som åkt fast för att kört sin lyxiga sportbil utan främre nummerskylt.

Nu visade det sig att han hade en pytteliten skylt som satt monterad så lågt och snett att den inte var synlig. I alla fall inte synlig för en fartkamera.

Denne Jan Emanuel har tidigare fått böter för att kört utan främre nummerskylt. Han förklarar varför:

Det är snyggare utan. Den här bilen har inte tillverkats för att ha registreringsskylt på.

Jan Emanuels åsikt om skyltning ifrågasätts av ordningsmakten …

Det är ju därför en del monterar bort främre nummerskylten – för att inte åka fast för fortkörning eftersom inte fartkameran kan identifiera bilen. Likaså “slipper” man betala trängselavgift.

Dessutom innebär avsaknad av nummerskylt att det blir svårare att identifiera ett fordon – till exempel vid en smitningsolycka.

Bötesbeloppet för att köra utan nummerskylt är 1 500 kronor. Ett mycket lågt bötesbelopp om man jämför med till exempel Norge, där man ser mycket allvarligare på detta med fortkörning.

PS. Jag har noterat bilreklam för Volvo på TV4 (eller om det var TV6?) där en Volvo glider fram genom ett vintrigt landskap – utan nummerskylt fram.

Rolf Waltersson

You May Also Like