Människor sörjer framför en moské i Wellington, Nya Zeeland. (Från 1 News, N.Z.)

Var höll kommunledningen i Eskilstuna hus, när islamofobin skulle diskuteras?

Söndagen den 24/3 bjöd Eskilstuna stora moské, Eskilstuna kommun, Swedish Minara institut och Muslimska familjeförbundet in allmänheten till en föreläsning och samtal om “Islamofobi, diskriminering och främlingsfientlighet”.

Efter de antimuslimska dåden på Nya Zeeland fredagen den 15/3 är det många muslimer i Eskilstuna som känner sig rädda för att bli förföljda på grund av sin religion. Därför var detta ett viktigt möte, och en möjlighet till dialog mellan muslimer och ickemuslimer. Framför allt skulle Eskilstuna kommun kunna visa att de stöder och vill skydda dem som känner sig utsatta.

Vi var bara en handfull som inte var muslimer på mötet och kommunen hade bara en(!!!) företrädare. Skulle inte alla kommunens förvaltningar behöva ha en dialog med denna grupp i så oroliga tider? Varför dök inte en enda av våra folkvalda politiker upp på mötet?

Kommunledningen har ett särskilt ansvar att visa på vems sida de står, när en grupp i samhället känner sig utsatta. Att som moderaterna bara några dagar efter dådet på Nya Zeeland föreslå ett slöjförbud i Eskilstunas skolor, skickar verkligen fel signaler till dem i vår kommun som är islamfientliga.

I slutet av april planeras ett nytt möte. Hoppas att fler från kommunens ledning då tar tillfället i akt att närvara och visa sitt stöd för muslimerna i Eskilstuna.

Inger Idbohrn

You May Also Like