En av polisbilarna utsattes under kvällen för stenkastning…

Ungdomar kastade sten mot polisbil i Tuna Park i Eskilstuna

Det blev rejält stökigt vid Tuna Park i Eskilstuna under fredagskvällen. Många ungdomar hade samlats vid en snabbmatsrestaurang och polis tillkallades, det uppger tidningen Eskilstuna-Kuriren.

Strax före klockan åtta på fredagskvällen kallades Polisen till Tuna Park – närmare bestämt till snabbmatsrestaurangen McDonald’s. Vid restaurangen hade det samlats ett stort antal ungdomar, en del av ungdomarna hade mopeder. Det var ganska stökigt och Polisen jobbade under kvällen med att avvisa flera ungdomar från platsen.

Brott mot knivlagen

Vid kontroll visade det sig att en kille i tonåren bar kniv – han är nu därför misstänkt för brott mot knivlagen. Någon eller några ungdomar ska också ha kastat sten mot en av polisbilarna. En av stenarna ska ha träffat polisbilens fönster. Ingen polis ska dock ha skadats i samband med tumultet.

Blåljussabotage

En anmälan om blåljussabotage kommer nu att upprättas. Det är dock inte killen med kniv som misstänks för att ha kastat sten mot polisbilen.

Ungefär en timme senare, strax före klockan nio på fredagskvällen, ska föräldrar enligt uppgift ha börjat anlända till Tuna Park, troligtvis för att hämta sina ungdomar. Detta ska enligt uppgift ha haft en lugnande effekt även på övriga ungdomar. Polisen kunde lämna platsen strax efter det…

Vad är blåljussabotage?

Sabotage mot blåljusverksamhet är en brottsrubricering som trädde i kraft den 1 januari 2020. Brottet straffbelägger att angripa eller annars störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som riskerar att allvarligt förhindra eller försena genomförandet av ett uppdrag. Blir man dömd för brottet sabotage mot blåljusverksamhet blir det i de allra flesta fall fängelse, och det är en markering att det här är ett allvarligt brott.

Strafflängd för blåljussabotage

Straffskalan för normalgraden är fängelse upp till fyra år. Det finns också ett grovt brott, som heter grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Där är straffskalan lägst 2 år och upp till livstids fängelse. Då pratar man i lagtexten om att det särskilt ska beaktas om gärningen framkallat fara för flera människoliv, egendom av särskild betydelse eller annars varit av särskilt farlig art.

You May Also Like