Thoren Business School får nobben av Skolinspektionen – Det blir ingen utbildning av finansvalpar i Eskilstuna

För något år sedan ansökte den privata skolkoncernen Thoren Business School att få starta skolverksamhet i Eskilstuna.

Det är inte kommunerna som bestämmer vilka “friskolor” man vill ha. Man får endast möjlighet att tycka till, att remissyttra sig. Sedan är det Skolinspektionen som bestämmer.

När kommunstyrelsen i Eskilstuna skulle “tycka till” var det bara Socialdemokraterna som sa nej. Man gick på tjänstemannaförslaget till yttrande där man varnade för skolan och alla de skumma affärer man varit insyltade i och att skolan därför inte är något “pålitligt kort” att satsa på.

Borgarna däremot var för att Thoren Business School skulle få öppna skola i Eskilstuna. Moderaterna, Centern, Sverigedemokraterna och Liberalerna såg alltså till att Eskilstuna i sitt yttrande tackade ja till denna skandalomsusade skola. De struntade i tjänstemännens varningar. De struntade i alla de skumma affärer och bristande verksamhet som skolan visat i sina skolor runtom i Sverige.

Naturligtvis är även Vänsterpartiet mot att den här “friskolan” ska få härja i Eskilstuna. men när beslutet togs i kommunstyrelsen var partiets representant i KS sjuk och kunde inte närvara vid mötet.

Miljöpartiet och Kristdemokraterna hade inget mandat i kommunstyrelsen, de hade endast varsin “insynsplats”, och därmed ingen rösträtt. Så vad de har för inställning till Thoren Business School vet jag inte.

Nu säger alltså Skolinspektionen nej till etablering i Eskilstuna med motiveringen skolan har visat så allvarliga brister att man “inte anses ha förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för de sökta utbildningarna i Eskilstuna”, enligt citat i Eskilstuna-Kuriren.

Nu tycker inte jag att de bara är alla skumma affärer och oseriös skolverksamhet är enda anledningen att säga nej till den här skolkoncernen.

Även den inriktning skolan har är anledning att tänka till en gång extra. Så här beskriver skolan sig själv:

“Välkommen till affärsgymnasiet. Vi utvecklar framtidens stjärnor inom business”.

Man erbjuder kurser för den som vill “bygga sig själv som varumärke” genom att bli influenser och YouTuber. Finansvalpar utbildas till att bli framgångsrika affärslejon.

Undrar om det finns nån kurs där man lär att blir framgångsrik daytrader, som innebär dagshandel med aktier?

I tider då det är brist på sjuksköterskor, och vårdbiträden, lärare, poliser, hantverkare och andra samhällsviktiga yrken är kanske inte det smartaste att kasta bort skattepengar på att utbilda YouTubers och finansvalpar.

Jag måste erkänna att jag har svårt att hänga med i alla nya svängar. Hur f-n går det till när man kan tjäna en massa pengar genom att sitta och flina framför en webbkamera, hålla upp en schampoflaska och säga: “Jag är sååå jättenöjd med mitt nya schampo. Jag tycker att du också ska prova. Passa på, för just nu får du 50 procent rabatt…”. När man håller upp schampoflaskan ska man, om man är tjej, gärna puta med munnen och se riktigt lycksalig ut.

En städerska får slita för sin skitlön. Det hjälper inte ett skvatt att hon byter hårschampo.

Vill ni läsa mer om alla skandaler och skumma affärer som Thoren Business School figurerat i. Gå in på:

Rolf Waltersson