Foto: English/Pixabay.

Tänk på vad du säger så du inte säger vad du tänker – Vi lever i ett övervakningssamhälle

Det talas om övervakningssamhälle. Att ”storebror” ser och hör allt du gör. Orwell beskrev detta övervakningssamhälle i sin roman med titeln ”1984”.

Även Karin Boye beskriver ett totalitärt övervakningssamhälle i romanen ”Kallocain” som kom ut 1940. Men Kallocain handlar också om propaganda och hjärntvätt.

Nu ser vi hur övervakningssamhället blivit en verklighet, inte minst tack vara den organiserade gängkriminaliteten.

För att hålla ett vakande öga på de kriminella, får vi nu lagar som naggar den personliga integriteten i kanten för ”vanligt folk” på olika sätt. Det är övervakningskameror, rätt att avlyssna telefoner, säkerhetszoner, som är ett finare namn på visitationszoner, och mycket annat.

Nu tycker ofta ”vanligt folk” att det gör inget. ”Det är bara de som har något att dölja som motsätter sig övervakningskameror”. Som att man är kriminell bara för att man inte vill vara övervakad för varje steg man tar. Att det här med privatliv och ”den personliga integriteten” bara är en undanflykt.

Ska man dra det till sin spets borde det sättas upp övervakningskameror i varenda hem. För det är ju inom hemmets fyra väggar det är vanligast med kvinnomisshandel.

Men när jag tänker på hur kontrollerade och övervakade vi är, menar jag också det kommersiella samhället. Nu när nästan alla betalar med kort eller swishar med mobilen registreras allt vi köper, till och med var och vid vilket klockslag:

”Jaha, nu ser vi att den där Waltersson varit på Systembolaget igen. Det är andra gången den här veckan. Nu ska vi se. Det blev 4 starköl och en box med rödtjut. Det var klockan 14:37 lördag 21 september”

Och när vi betalar med kortet i livsmedelsaffären han man full koll på våra matvanor. Men även på våra (mat)ovanor:

”Nu köpte Waltersson en fet mögelost och salta kex åxå. Han ska förståss ha det till rödvinet han köpte på Systemet i lördags klockan 14:37. Inte konstigt att han ser ut som han gör”.

För ett tag sedan var det en man som ringde ”Ring P1”. Han berättade att när han var på Systembolaget så betalade han med kontanter. Likaså när han köpte cigaretter betalade han kontant.

Han ville inte att det skulle komma till myndigheternas och offentlighetens kännedom om vilka rök- och alkoholvanor han hade. ”Om försäkringsbolaget får reda på mina alkoholvanor får jag kanske dyrare bilförsäkring”, var hans motivering.

Så kan man lägga pussel för att kartlägga våra liv in i minsta detalj. Informationen används bland annat till riktad reklam.

Men vad händer om myndigheter och det kommersiella samhället börjar samköra all information man samlar in om oss?

Sedan har vi datorerna och mobiltelefonerna. Allt vi gör, alla besök på ”sociala medier” registreras. Sedan har man algoritmerna som ritar kartbilden över våra liv.

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg här i eFOLKET om Postkodlotteriet. Att jag blev uppringd av ”Felix från Postkodlotteriet som hade ett fantastiskt erbjudande till mig”.

För att skriva artikeln gick jag in på Postkodlotteriets sida för att samla fakta och information.

Det har nu resulterat i att så fort jag går in på Facebook är mitt flöde nerlusat av reklam för – just det, reklam för Postkodlotteriet. Jag har fotat av ett par av dessa ”fantastiska erbjudanden” jag nu får från Postkodlotteriet. (se bifogade bilder)

Det är väl dessa algoritmer som gör att man håller koll på varenda knapptryckning jag gör på min dator.

När man ser kriminalfilmer på TV kan polisen se exakt vilken färdväg den misstänkte tagit och var han förmodligen befinner sig Det är bara att följa betalkortens och mobiltelefonens färdväg. Och hur funkar nya bilar med GPS- och färddator? Kan man kolla exakt var bilen har kört och var den befinner sig? Sedan är det bara att koppla upp sig mot rätt övervakningskamera. Där har vi honom! Nu plockar vi in honom!

Går det till så i verkligheten också – eller är det bara på film?

Är det här bra eller dåligt? Kanske bra i vissa situationer, men dåligt i andra? Och vem bestämmer vad som är bra eller dåligt för mig som en vanlig hygglig och laglydig ”Svensson” som inte har något att dölja, men som inte vill vara övervakad och kontrollerad hela tiden?

Storebror ser dig – Tänk på vad du säger så att du inte säger vad du tänker.

Rolf Waltersson

Lästips:

Kallocain – Wikipedia

Vad är algoritmer – Vad betyder algoritm? – Internetkunskap

You May Also Like