Sverige vidare till kvartsfinal i Dam-VM

Sverige slog under förmiddagen ut USA i åttondelsfinalen i dam-VM borta i Australien. Trots att USA dominerade stora delar av matchen var det ändå svenskorna som till slut drog det längsta strået efter förlängning och straffar.

Svenskorna lyckades stå emot den amerikanska pressen under 90 minuter mycket tack vare en storspelande Zećira Mušović i det svenska målet. Sverige hade svårt att skapa något och spelade ofta väldigt slarvigt vilket gjorde att USA kunde fortsätta pressa för ett ledningsmål.

Men 0-0 stod sig efter 120 minuter och matchen fick avgöras på straffar. Båda lagen inledde med varsina två säkra straffar. Men när Nathalie Björn missade sin och Sveriges tredje såg det tungt ut när rutinerade Megan Rapinoe klev fram, men även hon missade. Hanna Bennison såg till att ta dramat till straff-sudden death.

Där var det Linda Hurtig som blev den stora hjälten, hennes straff, placerad i det vänstra hörnet räddades förvisso först av Alyssa Naeher, men hon lyckades inte hålla bollen på rätt sida av målinjen. Det krävdes dock Goal Line Technology och efter en stunds väntan visade det sig att bollen var över med minsta marginal.

Stor lycka i det svenska laget som nu är vidare till kvartsfinal. Där stöter de åter på tufft motstånd i form av Japan som slog ut Norge igår. Nu gäller det att bygga vidare på den här känslan, att inte låta slarv avgöra. När alla svenska spelare presterar som bäst ska det kunna räcka till en VM-final.