Jag såg Aftonbladets ”Vi 5” för några dagar sedan där man frågade fem läsare vad de tycker om alla dessa kameror som övervakar oss.
Alla tyckte att det är okej om det nu underlättar att avslöja brottslingar. Någon kom med den vanliga klyschan; ”Är man emot övervakningskameror så har man något att dölja”.
Om man nu inte har något att dölja – betyder det att vi även kan acceptera och införa massavlyssning av våra telefoner för att förebygga och avslöja brottslighet? ”Har man ingenting att dölja så är det inget att oroa sig över”.
Övergrepp begås ofta inom hemmets fyra väggar. Då borde vi väl kunna acceptera övervakningskameror också i våra hem?
Vi hade ju omfattande övervakning och kontroll av medborgare under de första åren av andra världskriget med telefonavlyssning, brevcensur, transportförbud av tidningar som var kritiska mot Hitler, interneringsläger för antinazister med mera.
Myndigheterna försökte till och med stoppa Karl Gerhards revykuplett ”Den ökända hästen från Troja”, som ju var ett hån mot nazismen och ”Göring som var en papegoja”. (se lästips)
Jag tänker också på en annan form av övervakning som är utbredd och i det närmaste total. Det är den övervakning vi utsätts för nu när vi har ett i det närmaste kontantlöst samhälle där många, även jag, sköter betalningarna med kort. Och tar man ut eller sätter in kontanter sker det också i bankomat med kort.
Affärerna har full koll på våra köpvanor. Och därmed också till stor del våran livsstil. Till exempel hur ofta vi handlar på Systembolaget, och vad vi handlar, Genom att följa kortköpen kan man också följa våra rörelser i samhället. Var vi har varit, var vi är, och vart vi är på väg.
I till exempel kriminalfilmer kan man följa den misstänkte brottslingens färdväg genom att följa hens kortbetalningar. ”Klockan 22.14 tog hen ut 5 000 kronor vid bankomaten på Sveavägen”.
Det är information som främst den kommersiella handeln använder sig av. Och kasinospelbolagen har koll på sina ”kunder”. Är det någon storspelare, VIP-kund, som inte spelat på ett tag, blir hen kontaktad av spelbolaget som frågar ”hur står det till, hoppas du mår bra”. Och man erbjuder sig att sätta in pengar på kontot så att hen kan ”komma igång att spela igen”.
Och när man gör sökningar på nätet lämnar det också spår. När jag som exempel sökte information om ”snigelslem” för att skriva en artikel i eFOLKET om att ungdomar i allt större utsträckning måste sminka sig innan de går till skolan, får jag i mitt flöde en massa erbjudanden om snigelslem och andra ”skönhetsprodukter”. Så visst är man övervakad.
Och hur är det med bilar som är utrustade med GPS? Jag vet inte – men kan man följa en GPS-utrustad bils färdvägar? Att vi även där är utsatta för en total kontroll?
Nu kan man avfärda med att det (nästan) bara är kommersiella intressen som håller ett vakande öga över oss och våra konsumtionsvanor.
Men det är inte helt otänkbart att myndigheter, försäkringsbolag och andra också kan få tillgång till all denna information. Springer man ofta på systembolaget och försäkringsbolaget får reda på det kanske bilförsäkringen blir dyrare. För en potentiell rattfyllerist löper ju större risk att krocka.
Hur det är med swish vet jag inte. Jag har ingen sådan mobil som man kan swisha betalningar med.
Men det går kanske att se vilka master man är uppkopplad mot, och därmed veta ungefär var man befinner sig när man gör sina swishbetalningar.
Som sagt. Storebror ser dig – Tänk på vad du säger så du inte säger det du tänker.
På tal om att vara övervakad. Jag hörde någon berätta (på radion?) att han betalade allt med kort. Allt utom cigaretter och alkohol, för han ville inte att det skulle bli ”offentligt” vilka sprit- och tobaksvanor han har.
Det var en hemlighet han ville behålla för sig själv.
Lästips:
Den ökända hästen från Troja – Wikipedia
Karl Gerhard – Den ökända hästen från Troja – YouTube
Rolf Waltersson