Stor smittspridning i Sörmland just nu!

Smittspridningen av covid-19 är just nu mycket stor i Sörmland. Bara under den senaste veckan har mer än 2000 personer smittats och smittskyddsläkare, Signar Mäkitalo, ser i nuläget ingen ljusning. Hans uppmaning och vädjan till sörmlänningarna är att försöka stanna hemma i så stor utsträckning som möjligt och alltså inte träffa andra människor.

Stora brister hos butikerna

De senaste siffrorna visar att veckan före Nyårshelgen var 11 procent av de som testade sig positiva – det vill säga att de alltså bar på smittan. Samtidigt kan man konstatera att många butiker i Eskilstuna och Sörmland missat de återinförda restriktionerna och alltså inte vidtagit åtgärder för att skydda personal och kunder – det visar en nyligen gjord undersökning från Länsstyrelsen i Sörmland. Undersökningen gjordes i mellandagarna och visar att så många som en tredjedel av butikerna tydligen missat detta.

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är nu att man ska vaccinera sig även om man varit sjuk! Detta eftersom immunförsvaret då förstärks ytterligare.

Omikronvarianten

Den nya omikronvarianten fortsätter att öka i Sörmland – förra veckan bar ca 65 procent av de personer med konstaterad coronasmitta på den nya varianten, och denna siffra har under denna vecka ökat till ca 80 procent.

Vaccinspruta nummer 3 skyndas nu på

Region Sörmland tidigarelägger nu möjligheten att boka en tredje vaccinspruta för 18–29-åringar med flera veckor. Det var i början av december som vaccineringen med dos tre tog sin början, där riskgrupper och äldre var först ut. Studier visar att en tredje dos ger ett ökat skydd mot coronaviruset och även mot den nya omikronvarianten.

You May Also Like