Om Bitcoin och andra kryptovalutor

Det krävs mycket elektricitet för att handla med Bitcoin

Jag ska erkänna att jag inte fattar något om detta med kryptovalutor, varav Bitcoin är den största och mest kända.

Finns de på riktigt eller är det bara nån slags digitalt (miss)foster som existerar i nån slags fantasivärld inne i människors huvuden?

På Wikipedia läser jag:

“Kryptovaluta är en digital valuta utan centralt reglerande instanser där kryptografiska metoder används för att garantera transaktioner. Kryptovalutor ersätter en centralt reglerad instans med en distribuerande konsensus kring vilka värdetransaktioner som utförts. Denna konsensus uppnås genom att blockkedjor genereras över ett P2P-nätverk. Hur och när nya pengar tillförs systemet definieras vid valutans instiftande till skillnad från transnationella valutor, där en centralbank ansvarar för tryckning av pengar på uppdrag av staten… Kryptovalutor har i stor utsträckning använts för spekulativa investeringar, vilket gett upphov till kraftiga svängningar i växelkurser”.

—Wikipedia

Jag måste erkänna att denna förklaring inte gjorde mig klokare. Men det beror kanske mera på min bristande fattningsförmåga än på själva förklaringen.

Hur som helst. Nu läser jag Aftonbladets ledarsida 6 januari att moderaternas kommunalråd i Staffanstorp, Christian Sonesson, som är känd för sitt samarbete med Sverigedemokraterna i kommunen, överväger att investera kommuninvånarnas pengar i kryptovaluta.

Vad som fångar mitt intresse i Aftonbladets ledare är att:

“Kryptovalutorna har en baksida. I höstas krävde chefer på Finansinspektionen och Naturvårdsverket i ett gemensamt utspel ett stopp för utvinning av Bitcoin i EU. Med utvinning menas de extremt energikrävande datorprocesser då användarna bekräftar överföringar”.

Det går helt enkelt åt en jäkla massa elektricitet vid dessa gigantiska hallar med datorer vilkas elförbrukning leder till gigantiska utsläpp.

Som jämförelse konstaterar Finansinspektionen och Naturvårdsverket att det:

“Motsvarar 100 miljoner flygresor mellan Sverige och Thailand”.

Eller att:

“En enda elbil kan köra 44 varv runt jorden och förbruka samma mängd energi som en enda enstaka Bitcoin”

Vetenskapsradion Nyheter Sveriges Radio har en rubrik:

“Bitcoin ett växande miljöproblem: Drar lika mycket el som Finland”.

Computer Sweden skriver:

“Enligt Cambridge Center for Alternative Finance går det åt energi motsvarande sju kärnkraftverk för att utvinna den populära kryptovalutan”.

Ny Teknik skriver:

“Om utvecklingen håller i sig kommer Bitcoin att kräva mer energi än vad Storbritannien gör av med på ett år”.

När man i Holland under 1500- och 1600-talet använde ovanliga tulpanlökar som betalningsmedel var i alla fall betalningsmedlet visuellt begriplig, även om det ledde till världens första börsbubbla.

Detta med Bitcoin och andra kryptovalutor är för mig något obegripligt.

Det enda jag begriper är att det tydligen går åt en jäkla massa elektricitet att köpa och sälja dessa obegripliga valutor.

För mig framstår det lite som “Kejsarens nya kläder”.

Då kan man också fråga sig hur mycket datakapacitet och elektricitet det går åt för all den övriga handeln och aktiviteten i den digitala världen. Alla dessa enorma hallar med dataservrar som kräver mycket elektricitet

För det kan väl inte vara bara Bitcoin och andra kryptovalutor som är så extremt energikrävande?

Lästips:

PS. Ordet krypto kommer från grekiskans “kryptos” och betyder “förborgad”, “dold”.

Rolf Waltersson