Fem myror är fler än fyra elefanter. Men fyra elefanter är mer än fem myror.

Snillen spekulerar – Fyra elefanter är mer än fem myror

Striden om vem som tog hem segern i presidentvalet kan bygga på ett språkligt missförstånd. Att man uppfattar orden “mera” och “flera” på olika sätt.

Flera = antal
Mera = mängd

Vi som sett “Fem myror är flera än fyra elefanter” vet att detta gäller om man räknar antalet.

Fem myror är flera än fyra elefanter. Inget att snacka om.

Men fyra elefanter är onekligen mera än fem myror.

Det är inte ovanligt att man blandar ihop orden mera och flera. De till och med används som synonymer: – Titta så mycket folk det är här. Och titta, nu kommer det ännu mera folk!

Nu är det ju så att republikanska partiet har elefanten som partisymbol. Då kan man förstå att Trump och hans trumpna anhängare ser sig som segrare. Elefanterna har fått mångdubbelt “mera” röster.

Och de som är så korkade att de röstar på en åsna, demokraternas symbol, kan man inte räkna med på fullt allvar. Det heter ju till och med “dum som en åsna”.

Dessutom har republikanerna rött som partifärg, vilket gör det hela ännu mer förvirrande när det (ideo)logiskt sett borde vara blått.

Och demokraterna som i konsekvensens namn borde vara röda, eller åtminstone lite rosa, är de blåa.

Jag jublade själv på valnatten när jag såg alla röda stater poppa upp en efter en. Så bra, det röda laget leder. Men så insåg jag att det röda laget är det blåa laget.

För så är vi vana att se det. Ulf Kristersson är blå och Stefan Löfven är röd – i allafall oppanpå.

Tack vara “Fem myror är fler än fyra elefanter” har jag dessutom lärt mig var jag är och skillnaden mellan “här” och “där”:

“Här är där man är. Och där är där man inte är”

Undrar förresten vad Trump har i sin Lattjolajban-låda?

Rolf Waltersson

You May Also Like