Under senaste valkampanjen i Brasilien gick arbetarpartiet PT:s kandidat Luiz Inácio Lula da Silva ut med löftet att stoppa skövlingen av Amazonas regnskog:
– Låt oss kämpa för noll avskogning. Brasilien är redo att fortsätta sin ledande roll i kampen mot klimatkrisen för att skydda alla våra ekosystem, särskilt Amazonas regnskog, sa Lula när han höll sitt segertal efter att med knapp majoritet besegrat Jair Bolsonaro i valet i oktober förra året.
Detta löfte tycks vara på väg att infrias. Redan nu har skövlingen av regnskogen i Brasilien minskat med 68 procent.
Även under förra mandatperioden (2003-2010) då Lula var president minskade skövlingen av regnskogen kraftigt.
Likaså när Dilma Rousseff var president 2011-2016 minskade avverkningen, med 11 procent.
Men när den borgerliga högerpopulisten och Trump-kopian Bolsonaro var president 2019-2022 ökade skövlingen av Amazonas regnskog med 73 procent:
– Klimatförändringarna är ett påhitt av kulturmarxister som vill hjälpa Kina, sa Bolsonaros utrikesminister Ernesto Araujo.
Och Bolsonaros jordbruksminister Tereza Cristina meddelade att Amazonas skulle öppnas för nya avverkningar av ett område som är lika stort som Sverige och Finland tillsammans.
Man ska ha i minnet att Lula och hans regering har starka krafter emot sig, inte minst ekonomiska krafter, när han vill stoppa skövlingen av regnskogen.
Det handlar inte bara om illegala skövlingar för enorma plantageodlingar av palmolja, soja och betesmarker., pappersmassa med mera. Det handlar också om att stoppa planerade gruvbrytningar i områden där ursprungsbefolkningar bor.
Det finns således motstånd från Bolsonaro-anhängare och kapitalintressen att hantera för Lula och hans regering. Stormningen av regeringsbyggnaden i huvudstaden Brasilia visade vad rabiata Bolsonaroanhängare är i stånd att göra.
Ett gott tecken är dock att Lulas miljöminister Marina Silva har en bakgrund som regnskogsaktivist. Hon var även miljöminister 2003-2008, då den illegala avverkningen av regnskogen minskade kraftigt:
“Hennes föräldrar var gummitappare och hon har politiskt engagerat sig i sociala rättigheter och miljöfrågor, särskilt mot den illegala skogsavverkningen i Amazonas”, skriver Wikipedia.
Även Lulas minister för Brasiliens ursprungsbefolkningar, Sonia Bone de Souza Silvia Santos, mest känd som Sonia Guajajara, vet vad hon talar om. Hon tillhör Guajajara-folket, en av de cirka 300 grupper ursprungsbefolkning som finns i Brasilien.
Amazonas omfattar 7 miljoner kvadratkilometer, varav själva regnskogen har en yta på 5,5 miljoner kvadratkilometer. Det är en yta som motsvarar 12 gånger Sveriges yta.
Stora delar av Amazonas regnskog är allvarligt hotad, och enligt WWF har 17 procent av den ursprungliga regnskogen gått förlorad på grund av avskogning.
Amazonområdet sträcker sig inom ett flertal länder i Sydamerika. Cirka 60 procent ligger inom Brasiliens gränser. Övriga länder är Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam och Franska Guyana.
Det land där man skövlat mest av sin regnskog är Indonesien. På andra plats kommer, indirekt, EU:
EU kommer på andra platsen på Världsnatufonden WWF:s lista (Skogsskövlarnas världsrankinglista) över världens största skövlade skogar. 16 procent av skogsavverkningen i tropiska länder sker på grund av EU:s import från dessa länder – det är bara Kina som orsakar ännu värre förödelse.
WWF utpekar i sin nya rapport EU för att genom sin handelspolitik påskynda de tropiska skogarnas försvinnande. År 2017 orsakade EU:s import av olika produkter 16 procent av all skogsavverkning i tropikerna.”
Detta skriver WWF under rubriken EU är världens näst största skogsskövlare.
Ska man vara noga så är det väl inte EU som importerar. Man (WWF) menar nog alla länder som är medlemmar i EU.
När Amazonas regnskog fortfarande avverkas i en takt som motsvarar 30 fotbollsplaner – per minut, måste man fundera på om man verkligen ska köpa den billigare oxfilén från Brasilien.
PS. I flera av lästipsen kan ni också se fina och tankeväckande bilder från regnskogen.
Rolf Waltersson
Lästips:
- Hopp från Brasilien: Lula´s seger kan minska avskogningen i Amazonas med 89 procent – Greenpeace Sweden, 24 januari 2023.
- Därför är Lulas seger en möjlig seger för Amazonas – alltinget.se, 1 november 2022. (här kan man se en graf som visar den procentuella ökningen och minskningen av avskogningen under olika brasilianska presidenter)
- Kända Amazonkämpar i Lulas nya regering – Omni, 29 december 2022
- Minskad avverkning i Amazonas – Sameradion Sveriges Radio, 15 maj 2023
- Amazonas regnskog – varför ska vi bry oss om den? – Naturskyddsföreningen, 4 mars 2021
- Känsligt när EU ska ta ansvar för att stoppa skövlingen – Sveriges Natur, 12 juni 2019
- Amazonas regnskog – Världsnaturfonden WWF
- Amazonas regnskog – Wikipedia