Syrien

Skam.

Ett oerhört skändligt drama utspelar sej just nu. Det gäller de sju barnen till den norsk-svenske IS-terroristen som nyss dödades i Syrien. Deras mor dödades i bombattacker för några månader sedan.
Barnens morfar som hela tiden försökt få barnen till Sverige är nu i det av kurderna i Syrien upprättade fångläger där IS-anhängarnas familjer nu hålls. Över hälften i lägret är barn. De kurdiska organisationerna har vädjat till de europeiska länder i vilka dessa fångar är medborgare att ta hem dem. Kurderna har ingen stat, inga möjligheter till att ta hand om dom.
Det gäller ju tusentals barn som nu lever under vidriga förhållanden och barn dör redan dagligen i lägret.
När det gäller de sju barn som morfadern vill ta hem till Göteborg säger de ansvariga på den kurdiska sidan att dom behöver en begäran från Sverige för att kunna släppa ut dom. Svenska UD säger att de vill ha papper från kurderna. Morfadern konstaterar att åtminstone tre av barnen riskerar att dö mycket snart. Alla sju är i mycket dåligt skick.

Tänk tanken att några barn till svenska turister i Thailand blivit föräldralösa. Svenska UD skulle inte tvekat en sekund att ta hem dom.

Det är tyvärr inte att svartmåla att påstå att det faktum att detta är barn till IS-anhängare som gör att man nu handlar helt annorlunda. Det är tyvärr inte heller att svartmåla att påstå att UD:s beslut är en nedvikning inför den högerextrema invandringsfientliga opinionen.

Jag tänker på hur Norge behandlade barn som var resultaten av relationer mellan norska kvinnor och tyska soldater under andra världskriget. Norge har nu offentligt bett om ursäkt för denna skamfläck i norsk historia.

Det vi nu ser utspelas är en skamfläck. Det visar på avhumaniseringen i vårt land. Vårt krav måste vara att Sverige omedelbart tar hem de sju barnen. Liksom att Europa tar hem alla de barnen som nu lever underobeskrivliga förhållanden i fånglägren.

I.S. är en av de värsta förtryckarorganisationer som sett dagens ljus. Låt oss nu visa att det finns ett alternativ till hat och förtryck. Dessa barn har ingen skuld. De är inte ansvariga för de illgärningar föräldrarna begått. Den likgiltighet som myndigheter nu visar för dem är vidrig.