Palestiniern Mahmud Kahlil, som studerar för en masterexamen i internationella relationer vid Columbia University i New York, arresterades 10 mars och har sedan dess varit frihetsberövad.
Khalil är en av flera som på grund av aktivitet i solidaritet med Palestina gripits i USA, och som hotas med utvisning. Och från USA:s utrikesminister Marco Rubio har annonserats att många fler kommer att gripas.
Både i USA och i omvärlden har gripandena orsakat upprörda reaktioner. Det som skett ses som ett oerhört allvarlig allvarligt och mot konstitutionen stridande angrepp på yttrandefriheten.
Ett nytt steg i skapandet av en auktoritär praxis togs igår i samband med en domstolsförhandling rörande Tump-lojala åklagares krav på utvisning av Khalil. Detta genom Trumps utrikesminister Rubios resoluta inskridande i processen. I ett meddelande till domstolen “klargjorde” Rubio att Mahmud Khalils hävdande av sina “nuvarande och förväntade övertygelser” står i konflikt med USA:s utrikespolitiska intressen. Därför ska han utvisas. Det spelar enligt Rubio ingen roll om Khalils aktivitet varit laglig eller inte. Ej heller spelar det någon roll att den vid Columbia-universitetet studerande Khalil har uppehållstillstånd, och alltså vistas helt lagligt i USA.
Domaren Jamee Commans vid migrationsdomstolen belägen i Louisiana – där Khalil hållits häktad långt från hemmet och sin hustru, tandläkaren Noor Abdalla, som är US-amerikansk medborgare, född i Michigan, och som denna månad ska nedkomma med parets första barn – skulle ha kunnat tillbakavisa interventionen från Donald Trumps utrikesminister. Men idag är uppenbarligen en sådan rakryggad hållning inte självklar för många domare i USA. Domare Commans vek ner sig utan krusiduller, och hennes argument löd:
Det finns inget som tyder på Kongressen övervägt att en domare vid en immigrationsdomstol, eller ens USA:s justitieminister, skulle kunna gå emot utrikesministern i en fråga som handlar om utrikespolitik.”
Jamee Commons försökte också ge sin underkastelse inför Rubios diktat en juridisk motivering genom att citera en lag tillkommen 1952, under McCarthy-eran. Denna lag ger utrikesministern rätt att besluta om utvisning av icke-medborgare vars aktivitet “potentiellt kan få allvarliga utrikespolitiska konsekvenser”.
Mahmud Khalil har fram till 23 april på sig att överklaga Louisiana-domstolens beslut.
Försvaret begärde att Khalil fram tills dess ska vara frigiven mot borgen, så att han får möjlighet att umgås med sin hustru. Denna begäran avslog domaren, och hon avslog också Mahmud Khalils begäran att få korsförhöra Marco Rubio.
Källor och lästips:
US judge rules Mahmoud Khalil can be deported for his views – Guardian, 12 april 2025.
Domare: Mahmoud Khalil får utvisas för sina åsikter – Omni, 11 april 2025.
Meet Jamee Comans, judge who allowed Columbia graduate Mahmoud Khalil’s deportation – Hindustan Times, 12 april 2025.
Joseph McCarthy – Wikpedia.