Senaste väljarbarometern

Om drygt 8 månader är det dags att gå till val för att lägga sin röst på det parti man tycker är bäst, eller det man tycker är minst dåligt.

Riksdagsval skall hållas vart 4:e år andra söndagen i september, som i år infaller 11 september.

Nu har första valbarometern kommit som visar partisympatierna för januari 2022.

Den ena visar resultatet för Novus.

Den andra är en sammanvägning av resultaten för Novus, Sifo, Demoskop, Sentio och Ipsos.

Jag ska inte repetera några siffror. Ni ser ju själva hur partierna ligger till. Det skiljer något mellan resultaten från Novus, jämfört med sammanvägningen av resultatet från de 5 opinionsinstituten.

Vilket som ligger närmast sanningen är svårt att veta. Man kan kanske anta att det sammanvägda resultatet från de 5 instituten ligger något närmare sanningen. Men man ska alltid ta såna här mätningar med en nypa salt.

Noterbart är dock en tydlig uppgång för Socialdemokraterna.

Om det beror på politiken, eller om det bara är en tillfällig “Magdalena Andersson-effekt” får kommande mätningar visa.

Kräftgången för Liberalerna tycks fortsätta. Även Miljöpartiet ligger under 4 procent. Bägge partierna, men framför allt Liberalerna, riskerar att åka ut ur riksdagen.

Den senaste tiden i riksdagen har varit ganska turbulent. Väljarkåren är otålig och rörlig. Mycket kan hända. Det mesta står skrivet i stjärnorna.

Om man leker med tanken att L, eller både L och MP, åker ut ur riksdagen, får den politiska kartan ritas om.

Om man leker med tanken att både S och V gör kanonbra resultat, och MP spottar upp sig och klarar 4-procentspärren med råge, kan det bli så att S, V, MP får egen majoritet.

Och vad händer på högerkanten om SD blir större än M?

Kan det bli så att Centerpartiet blir stående ensamt i “den breda mitten”?

Andelen osäkra väljare som inte kan ange vilket parti de skulle rösta på ligger runt 15 procent. Andelen väljare som angett “övriga” som bästa parti ligger runt 1,5-2 procent.

Bland de 18 småpartier som ställde upp men inte klarade riksdagsspärren valet 2018, var FI (Feministiskt Initiativ) det största partiet med 0,46 procent och 29 665 röster.

Som sagt – de kommande 8 månaderna kan bli intressanta.

Hur det slutar vet vi förmodligen på natten 11 september.

Rolf Waltersson

You May Also Like