Sverige blir ett alltmer ojämlikt samhälle. En viktig del är de allt högre hyrorna. Fastighetsbolagens taktik att chockhöja vid stambyten och renoveringar är en metod som många fått erfara.
För en trea på 70,5 kvadrat i bostadsområdet Ostran i Eskilstuna innebar det till exempel efter stambytet 2021 en höjning från 5 314 kronor i månaden före pandemin till 8 805 kronor i dag. Från ett kvadratmeter pris på 905 kronor till 1498 kronor.
I Eskilstuna byggs det i dag inga lägenheter för låginkomsttagare och hyran tar allt större del av inkomsten. En viktig komponent i denna tragiska utveckling är också det faktum att de kommunala allmännyttiga stiftelserna 2011 förvandlades till bolag med uppgift att fungera som vinstmaximerande företag på marknaden precis som de privata fastighetsbolagen.
Vi är en grupp hyresgäster i bostadskomplexet Ostran (gränsande till Carlavägen, Uttermarksgatan, Galléengatan och Klostergatan) på Öster i Eskilstuna som tycker att det är dags för en ny giv. Vår grupp formades i protesterna mot hyreshöjningarna i samband med renoveringarna i längan Galléengatan 36. Protester som försvårades av pandemin och svårigheten att samlas.
Första punkten i vårt förslag på handlingsplan är ett krav på en sänkning av hyrorna i allmännyttans bestånd där de helt enkelt blivit orimligt höga.
Vi anser att ett pris per kvadratmeter och år borde ligga på max 1 200 kronor per kvadratmeter och år. Det skulle betyda en månadshyra på 7 050 kronor i månaden för en lägenhet på 70,5 kvadrat.
Den genomsnittliga hyran för en lägenhet på 70 kvadrat i Sverige i dag är 7 630 kronor. Det betyder att vårt förslag inte är orimlig fantasi. Jämfört med den hyra vi hade innan renoveringen innebär det fortfarande en avsevärd höjning.
Vår mening är att det kommunala bostadsbolaget ska sänka hyran till det kvadratmeterpris (1 200 kronor) som vi här föreslår. I bestånd där hyran är lägre föreslår vi givetvis en oförändrad hyra. Vi kan påpeka att i till exempel Bjurholms kommun är den genomsnittliga hyran för en lägenhet på 70 kvadrat 4 410 kronor.
Vi vänder oss också till politikerna med kravet att det olyckliga beslutet 2011 att bolagisera allmännyttan rivs upp. Allmännytta måste återupprättas som en kommunal verksamhet med uppgift att förse invånarna med bra och billiga bostäder.
Vinsten ska inte vara den primära motorn och verksamhetens överskott ska inte slussas över till kommunens allmänna budget.
Kommunal verksamhet ska finansieras med skatter. Denna förändring är ett viktigt steg i att öka jämlikheten. Det är ju så att de medborgare som bor i hyresrätter till större del är låginkomsttagare.
Systemet att föra över vinster från kommunala bostadsbolag till kommunbudgeten innebär att låginkomsttagare får bidra med mer än de med oftast högre inkomster som bor i bostadsrättigheter eller villor.
Tillsammans med den hyressänkning som vi här förslaget innebär alltså detta ett av de mest effektiva sätten att med ett enkelt grepp minska ojämlikheten.
Lyckas vi med att återupprätta allmännyttan och sänka hyrorna inom den sätter det naturligtvis en press nedåt också i de privata bestånden. Hyrorna där bör också sänkas till rimlig nivå. Förslagsvis max 1 200 kronor per kvadratmeter och år!
Hyresgäster i bostadskomplexet Ostran
Christin Lundkvist
Sergio Quiñones
Litzie Cabero
Karl Erik Kämpe
Efrem Afework
Peter Widén
Läs också: