Säger en bild mer än tusen ord?

Bilder kan, om de är rätt valda, användas för att förstärka och förtydliga en text. Det finns till och med ett talesätt: “En bild säger mer än tusen ord”. Men det är nog en överdrift.

När jag kollar i olika tidningar, framför allt dagstidningar, hittar jag bilder som för mig framstår som helt omotiverade och obegripliga.

Det gäller alla dessa “pixlade” bilder. Ofta är det i samband med brott som det läggs ut pixlade bilder på de misstänkta gärningsmännen, eller gärningskvinnorna.

Ibland kan bilderna vara så stora att de upptar en halvsida. Vad fyller dessa bilder för funktion? Jag vet inte. Jag kan bara gissa.

Kanske det bara är utfyllnad för att fylla sidan så att det inte behövs så mycket text om man inte har något intressant att skriva och spekulera om? Alltså helt onödiga bilder som bara förstärker spekulerandet.

Eller har dessa pixlade bilder någon slags “psykologisk” verkan på oss läsare och tittare? Ska vi bli nyfikna på hur gärningsmannen, eller gärningskvinnan, ser ut bakom den pixlade masken? Ska vi börja fantisera om hur de verkligen ser ut?

Rolf Waltersson

 

You May Also Like