Det lär finnas ett talesätt. “Om någon släpper en fjärt på börsen i Tokyo blir 10 000 bönder i Malaysia arbetslösa.
Ungefär motsvarande reaktion blev det när utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterade förslaget inför den socialdemokratiska kongressen om att S vill stoppa vinstuttagen inom skolan.
Odören av Anna Ekströms fjärt spred sig snabbt.
De som vill tjäna pengar genom vinstuttag i de privata skolkoncernerna fick byxångest. Börskurserna rasade.
På bara några timmar rasade skolkoncernen Academedia med 15 procent. På denna korta tid gick över 1 miljard kronor “upp i rök”.
När den första paniken lagt sig något stannade kursnedgången på drygt 9 procent. Så en del av den miljard som tidigare “gått upp i rök”, kom tillbaka. Likt en fågel Fenix åretuppstod en del av pengarna ur askan.
Jag tror inte ens Joe Labero klarar av detta trolleritrix – att först elda upp 1 miljard (på riktigt) och ögonblicket därefter trolla tillbaka pengarna.
Även Tellusgruppen backade med 13,8 procent, Cedergrenska 6,2 procent och Atvexa med 5,1 procent.
Det är jättebra att S nu går ut med kravet att stoppa vinstuttagen inom skolan. Men det borde gälla vinstrullningen inom alla sektorer inom välfärden. Även vården och omsorgen.
Den här kursändringen betyder att vi nu ser en tydlig skillnad mellan vänster och höger.
S, V och MP vill stoppa vinstuttagen inom skolan.
Övriga partier, M, SD, KD, C och L vill behålla systemet.
En överväldigande majoritet av svenska folket, även de som röstar borgerligt, vill få bort “vinster ur välfärden”.
Anledningen till att S nu kan ändra sin inställning, är att man inte längre är bakbunden av januariavtalet. Punkt 9 i avtalet:
“…Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med ett förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden…”
Nu är ju januariavtalet överspelat i och med att L hoppade in i högerburen. Återstår att se hur Annie Lööf och C reagerar. Kommer detta att sätta käppar i hjulet för regeringen inför kommande budget eftersom det kan se ut som att S går V till mötes i en viktig ideologisk fråga? C har ju krävt att V inte får ha något inflytande på regeringens budget om den ska godkännas av C.
När det gäller den stora skolkoncernen Academedia kan det vara läge att ta upp den uppmärksammande jobbannonsen företaget gick ut med för ett par år sedan:
“Det här söker vi:
- Du kommer att arbeta inom För- och grundskolan. Din målgrupp är vårdnadshavare och ditt uppdrag kommer att vara att bearbeta vårdnadshavarna under hela resan – från beskedet att man väntar barn till att barnet börjar gymnasiet.
- – Identifiera både befintliga och potentiella touchpoints i en vårdnadshavares kundresa.
- – Anpassa kommunikationen efter olika kundgrupper i de olika faserna av kundresan.
- – Analysera beteende & behov under kundresan och optimera innehållet därefter”.
Notera att skolelever och föräldrar konsekvent ses som “kunder”.
Med anledning av den här jobbannonsen från Academedia skrev författare Per Konhall en kritisk artikel i tidningen Skolvärlden 16 oktober 2019 med rubriken:
“Vad är det för cyniskt monster vi har skapat?”
På tal om Academedia och cynism. På skolkoncernen Academia får eleverna lära sig på skoltid hur man värvar nya elever till skolan.
Academedia skickar elever på kurser (Bosön) i marknadsföring där de får lära sig att marknadsföra den skola de går på. I en låst artikel i DN 2019-11-18 kan man dock läsa:
“Friskolekoncernen Academedia skickar elever på vad som kallas för en ambassadörsutbildning.
Under två lägerdagar får sextonåriga skolelever på NTI-gymnasier lära sig marknadsföra sin egen skola och värva nya högstadieelever att söka till NTI”.
“Vad är det för cyniskt monster vi har skapat?”
Rolf Waltersson